Lukijalta: Populismille negatiivinen signaali lännestä

Toivotaan, että populistit ympäri maailmaa saivat negatiivisen signaalin Yhdysvaltain presidentin vaaleista. Olikin ihan selvää, että sivistyvaltiomme eräs näkyvä poliitikko jaksoi puolustaa Donald Trumpin toimintaa hänen valtakaudeltaan. Hyvää siinä kaiketi heille oli se, että tietyt poliittiset ryhmät aktivoituivat hieman lisää Trumpin aikana.

Koskettavaa oli katsoa kuinka televisioyhtiö CNN:n kommentaattori vuodatti ilon kyyneleitä Trumpin häviön jälkeen ja sanoi, että ”on taas pitkästä aikaa mukava herätä isänä turvalliseen maahan”.

Ihmettelen tuota populismin periaatetta, joka jossain mielessä hyväksyy ihmisten pahansuopuuden oman asiansa taistelussa. Siinähän ihmiset asetetaan eri kategorioihin.

Ollaan liiankin isänmaallisia ajattelutavalla, että meidän maassa saavat asua vain ne, jotka ovat täällä syntyneet. Mutta nykypäivänä ei ole enää mahdollista tällainen asioiden toteutuminen, eikä rajojen sulkeminenkaan. Ei edes, vaikka tämä pandemia antaa siihen mahdollisuuden tilapäisesti.

Kun on seurannut viikon ajan Yhdysvaltojen vaaleja huipentuen tähän Bidenin voittoon, niin voi vain todeta tiedotusvälineissä sanottua ja seurattua, että heidän kansalaisensa ovat nyt siis erittäin vapautuneen oloisia ja hyväntuulisen tuntuisia tuloksen myötä.

Populismin saavuttaminen onkin varmaa maaperää sellaisille johtaville poliitikoille, jotka himoitsevat valtaa. Koska silloin, kun he saavat sen, eivät he siitä mielellään irroita otettaan. Trump oli siitä erittäin hyvä esimerkki. Tämän muodin aika taitaa olla toivon mukaan vähäksi aikaa ohi.

Näitä tämän kaltaisia johtajia on toki paljon muitakin, jotka peiliä katsoessaan eivät näe koko maailmaa, vaan pelkästään oman itsensä ja maansa se on valtionjohtajalle huono piirre. Onkin hyvä uutinen, että maailman supervalta olisi muissakin pöydissä tulevaisuudessa jälleen istumassa, kuten Presidentti Sauli Niinistö asian ilmaisi.

Ja lopuksi todeten: Populististen poliitikoiden kannattajille faktoista piittaamattomuus voi olla esimerkki autenttisuudesta. Heidän silmissään se on osa kapinaa eliittejä vastaan. Mitä oli sitten Trump, jos ei eliittiä?

Ilkka Sarpola, Kuusankoski