Lukijalta: Taajamametsien merkitys tulisi miettiä Kouvolassa kokonaan uusiksi – "Koneiden poistuttua työmailta jälki on karmeaa katseltavaa"

Kouvolan kaupunki heikentää nykyisillä toimenpiteillään taajamametsiensä monimuotoisuutta, hiilensidontaa ja hiilenvarastointia sekä aiheuttaa vesistövaikutuksia. Näiden metsien virkistysarvot, kuten ulkoilu,marjastus ja sienestys, kärsivät maiseman ohella. Samalla metsien tarjoama suoja melulta, pölyltä ja näkymiltä vähenee huomattavasti.

Taajamametsien pitäisi olla asukkaiden päivittäinen virkistysympäristö, kaupunkimaisemaa sekä lähiluontoa. Havaintoni lähimetsissä kävellessä on, että taajamametsiämme käsitellään kuin talousmetsiä. Metsienhoidon tarve ja tavoitteet taitavat jäädä usein epäselviksi. Oletan, että hakkuut tuottavat vieläpä tappiota.

En oikein ymmärrä, mihin tämä toimintamalli perustuu. Tarpeettomien hakkuiden ja niiden suunnittelutöiden lopettaminen säästäisi rahaa. Poistettaisiin vain niin sanotut vaaralliset tai muuten haitalliset yksittäiset puut. Kaikki toimenpiteet pitäisi jatkossa arvioida suhteessa tavoitteisiin.

Havaintoni lähimetsissä kävellessä on, että taajamametsiämme käsitellään kuin talousmetsiä.

Suurten koneiden poistuttua työmailta jälki on karmeaa katseltavaa. Varsinkin yksittäiset puut pitäisi kaataa ensisijaisesti käsipelillä. Konein tehtyä metsänkäsittelyä pitäisi harkita jatkossa tarkkaan taajamametsien käsittelyssä. Tässä asiassa työn tehokkuudella on silminnähtävissä varjopuolensa. Varsinkin kun liian usein loppusiivous jää tekemättä.

Minusta kaupungin tulisi pikaisesti hahmottaa askelmerkit, mistä taajamametsissä on kyse ja viestittää asukkaille lähivuosien tavoitteensa ja erityisesti ottaa vastuu kokonaisuudesta. Nyt olisi aika päivittää Kouvolan kaupungin taajamametsäpolitiikka 2020-luvulle.

Jukka Silén, kaupunginvaltuutettu (kok.), Kouvola