Lukijalta: Suurkouluja eivät halua opettajat eivätkä vanhemmat

Halutaanko Kouvolaan houkutella uusia asukkaita? Millä keinoin Kouvolasta on pyritty tai tulevaisuudessa pyritään tekemään vetovoimainen esimerkiksi juuri lapsiperheen kotipaikaksi? Tällä hetkellä näyttää todella heikolta.

Keksin vetovoimaisimmaksi tekijäksi liikuntapalvelut. Tosin pinnalla olevan uimahallikeskustelun valossa näyttää siltä, että heidän, jotka haluavat kaiken irti liikuntamahdollisuuksista, on omistettava auto, koska kohta pääsee Kuusankoskeltakin uimaan ehkä vain autokyydillä. Julkiset liikenneyhteydet ovat mitä ovat, eikä halpaa ole sekään.

Yritä pärjätä, onnea matkaan.

Liikuntamahdollisuuksien runsaudella tai Manskin uudella pinnalla ei kuitenkaan kompensoida sitä, että kohta meillä mahdollisesti on suurkoulut, ja sairaalapalvelut ovat jo nyt surkeat.

Kuntalaisia ei ole päätöksenteossa kuultu, ja suur-Kouvolan perustamisen jälkeen alkoi alamäki. Jos nyt kuunneltaisiin kuntalaisia, tai edes opettajia ja rehtoreita, ei suurkouluja edes suunniteltaisi. Skenaarioni on se, että kaikkien lähikoulujen henkilökunta ympätään isoon kouluun töihin ja sitten alkavat irtisanomiset. Juuri näin kävi terveyspalvelujen kanssa. Lopulta on isoja kouluja pienellä henkilökuntamäärällä ilman mitään realistisia mahdollisuuksia puuttua lasten erityistarpeisiin tai kiusaamiseen tai takaamaan tasokasta opetusta.

Olisiko tässä tapauksessa mahdollista sitten lisätä resursseja sosiaalityöhön, sillä tarve sille tulisi lisääntymään roimasti? Tuskin olisi. Kiusaaminen lisääntyisi takuulla ja lastensuojeluilmoitukset tätä kautta sekä lasten psyykkisen tuen tarve. Erikoista, että varhaiskasvatukseen on ajoittain kiinnostusta panostaa ja sen tärkeydestä puhutaan, mutta se panostus vedettäisiin vessasta alas jos ekaluokkalainen laitettaisiin kouluun, jossa on 799 muutakin oppilasta. Yritä pärjätä, onnea matkaan.

Missä on pitkäjännitteisyys ja suunnitelmallisuus näissä asioissa? Eikö kukaan oikeasti näe kokonaiskuvaa? Vai oliko osa kokonaissuunnitelmaa, että Kouvola ei lähtenyt mukaan viisivuotiaiden maksuttomaan varhaiskasvatukseen, koska nähtiin tulevaksi nämä suurkoulut?

Satu Peltola, Kouvola

Uusimmat uutiset