Lukijalta: Peltipoliisien tilalle 90:n nopeusrajoitus Kouvolasta Koskenkylään

Muistatteko aikaa ennen peltipoliiseja? Silloisella Liikkuvalla poliisilla oli taktiikka hallinnassa. Valvontaiskut kohdistuivat aina sinne, missä valvontaa tarvittiin. Kunpa joskus vielä saataisiin uljaat Liikkuvat takaisin, ja päästäisiin tästä järjettömästä säästökierteestä.

Ikimuistettavana ”pyhäinmiesten päivän” ruuhkayönä 1960-luvulla LP:n partio pelasti perheemme Elimäelle sammuneesta Volgasta Kouvolaan isovanhempien luokse, missä joimme yhdessä kahvit ja toivotimme toisillemme rauhallisempaa viikonloppua.

Ajoimme vuosikausia Kymenlaakson ja Porvoon väliä kotiseudulta työhön ja lomilla takaisin. 1960-luvulla tie oli ruuhkainen, kun kaikki hankkivat oman auton, jolla pääsi lomilla ja juhlapyhinä pois ruuhka-Suomesta ruuhkaisille teille. Ruuhkat vähenivät, kun tie levennettiin 2004 laajakaistaiseksi, mutta meno muuttui vaaralliseksi kohtauskolareiden vuoksi. Nyt tielle annetaan ensiapua suunnittelemalla keskikaiteita ja tuomalla poliiseja, anteeksi peltipoliiseja. Liittymiä on parannettu ryhmittymismerkein ja rampein ja alentamalla risteysnopeutta.

Huomasin, että ajo Kouvolan ja Koskenkylän välillä on muuttunut sahaavaksi, kun nopeus vaihtuu parikymmentä kertaa. Uudet peltipoliisit vartioivat molemmin puolin tietä. Outoa on, että peltipoliisi odottaa heti 80 km/h –merkin jälkeen. Kuljettaja joutuu painamaan jarrua, kun moottorijarrutus ei riitä. Pahinta on, että harva arkipäivän liikenne sakkautuu ruuhkaksi asti liittymien kohdalla.

Ehdotan kuntien viranomaisille ja valtateistä vastaavalle valtion instanssille, että lopetetaan nopeuksien sahailu, ja koko välille Kouvolasta Koskenkylään otetaan käyttöön 90 km/h nopeus. Matka-aikakin kysyy samana. Säästöäkin syntyisi, kun suurin osa peltisistä poliiseista voitaisiin komentaa muualle.

Kari Tuomi, Jaala