Lukijalta: Tulos tai ulos- toimintatapaa kaivataan myös Kouvolassa

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kantoi poliittisen vastuun jättämällä hallituksen eronpyynnön. Paikallisesti toivoisi samaa menettelyä niiltä tahoilta, jotka tekivät poliittisen sopimuksen rakentaa sairaala Ruskeasuolle. Toivomus koskee niin päättäjiä kuin viranhaltijoita. Uudistuneessa julkisuuslaissa edellytetyttään entistä enemmin avoimuutta ja kuntalaisten kuulemista päätösten valmistelussa sekä varsinaisessa päätöksen teossa. Aikanaan kysyin, ketkä kyseisen poliittisen sopimuksen ovat tehneet, mutta kukaan ei kyseistä kunniaa itselleen kuitenkaan ottanut. Asia tuli ilmeisesti Kouvolalle tavaksi tulleen kanavan kautta, eli yllätyksenä ja tilaamatta.

Kenellekään päättäjälle tai viranhaltijalle ei pitäisi tulla tietämättä, tai yllätyksenä se, ettei soten kaatuminen muuta päivystysasetusta, jossa leikkaustoiminta ja ympärivuorokautinen erikoissairaanhoidon päivystys siirrettiin Kotkaan. Yllätyksenä ei pitäisi tulla sekään, että Kouvola maksaa entistä enemmin sosiaali- ja terveyshuollonpalveluista ja investoinneista. Laaksokunnan eteläpää oli Kymsoten perussopimusta päättäessä fiksumpia kuin Kouvolan edustajat. Perussopimus takaa, että Kouvola vastaa Kymsoten kohdistuvista veloista vähintäänkin 52 prosenttia ja investoinneista vielä enemmän, koska investoinnit rahoitetaan käytön mukaan, Kouvola on suurin palvelujenkäyttäjä.

On uskallettava tehdä kovia päätöksiä, koskien taloutta, kaupungin johtoryhmää, investointia.

Yllätyksenä ei tule myöskään se, että Kouvolassa sopimusten valmistelu ja niistä päättäminen ei toimi Kouvolan edun mukaisesti, koska kaupunginhallituksen kokousasioiden valmistelu ei vastaa Kouvolan suuruisen kaupungin valmistelua. Kouvolassa pitäisi olla vähintäänkin lakimies asioita valmistelemassa. Lehtitietojen mukaan kaupunginjohtaja on delegoinut valmistelun alaiselleen viranhaltijalle.

Joidenkin vaalikiimassa olevan valtuutetun mielestä asiat korjaantuvat Kouvolassa hymyilemällä ja myönteisellä asenteella, se ei missään tapauksena riitä. Nyt tarvitaan tulos tai ulos toimintatapaa, on uskallettava tehdä kovia päätöksiä, koskien taloutta, kaupungin johtoryhmää, investointia. Lopetetaan eurojen hautaaminen suohon, tarvitaan päätöksiä, jolla turvataan kohtuuhintaiset järkevä sosiaali- ja terveyspalvelut Kouvolassa.

Anssi Tähtinen, Kouvola

Luetuimmat