Lukijalta: Kotihoidon tilanne koettelee työntekijöitä

Kotihoidon tilanne koettelee työntekijöitä. Asiakkaita tulee ovista ja ikkunoista ja henkilökunta venyy äärimmilleen. Työtä tehdään suurella sydämellä asiakasta ajatellen, mutta meitä on liian vähän, ja laadukas hoito kärsii siitä.

Lisäksi on paljon asiakkaiden omaisia, jotka vaativat paljon sellaista, mikä ei kuulu hoitotyöhön. On ns. turhauttavia käyntejä.

Omaisista suurin osa käy päivittäin asiakkaan luona mutta eivät juurikaan osallistu hoitoon. He saattavat istua vieressä ja kysyä hoitajalta "Teetkö ruokaa? Vietkö roskat?" Tai hän on jakanut äidin lääkkeet dosettiin mutta ei ole antanut iltalääkettä, vaikka lääkehoitovastuu olisi omaisella.

Iltakäynnille mennään ehkä vähän aikaisemmin ja omainen kysyy "miksi näin aikaisin"? Omaiselle ei tule mieleen, että paikkoja on illassa 12–16 ja kaikkien luona ei voi olla kello 21. Itse omainen istuu siellä iltaisin, mutta ei voi laittaa isäänsä tai äitiään vuoteeseen tai tehdä iltapesuja. Odotetaan että hoitaja tekee, katsotaan vieressä. Ja hoitajahan tekee, juttelee mukavia ja tekee.

On paljon turhia narinoita omaisilta, jotka eivät tajua, kuinka paljon hoitajat venyvät ja tekevät parhaansa minimiajassa. Eväät syödään autossa matkalla seuraavaan paikkaan – tai sitten ei syödä lainkaan.

Onneksi asiakkaat ovat ihania, mukavia ja ottavat hoidon ilomielin vastaan. Välillä unohdetaan että olemme hoitajia ja me hoidamme niissä olosuhteissa jotka meille on suotu, parhaamme teemme, pidämme kädestä, hoidamme haavat, pistämme insuliinit.

Onneksi on esimiehen tuki ja kollegat, joihin tukeudutaan. Ja joustamme työvuoroissa, teemme tuplavuoroja ja joustamme...

Joten omaiset älkää vähätelkö meitä. Jokainen meistä on joskus vanha ja tarvitsee apua. Kuka silloin auttaa? Se hoitaja.

Työ on antoisaa ja ihanaakin onneksi, sillä muuten me hoitajat emme jaksaisi.

Tsemppiä vaan kaikki hoitajat, työnne on arvokasta ja aivan liian vähän arvostetaan.

Yksi hoitaja muiden joukossa

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.