Lukijalta: Kokeneempien poliitikoiden on opittava uusi tapa päätöksentekoon

Olipahan paha moka valtuutetulta, kun ei ymmärtänyt laittaa mikrofonia hiljaiseksi moittiessaan nuorempaa valtuutettua kokouksen aikana. Oletan, että samanlaista käytäntöä on vähän joka puolueessa, koska muuten päätöksenteosta saattaa tulla sekamelska. Päätökset on hyvä saada aikaiseksi yhtenäisinä joukkoina.

Olisi hyvä kuitenkin, että nämä kokeneemmat antaisivat tilaa omasta intohimoisesta asenteestaan, jonka politiikan tekemisen pitkä kokemus aiheuttaa. Kovasti halutaan nuoria päätöksentekoon, tai ainakin se on kabinettipuheissa muotia ja varsinkin näin ennen vaaleja. Nykyajan nuoremme vain eivät ilmeisesti enää suostu niin sanottuun vanhanaikaiseen päätöksentekomuotoon. Se on tavallaan hyvä.

Ehkä sillä nuoremmalla valtuutetullakin, johon purkaus kohdistui, saattoi hieman kilahtaa, koska luulisin hänellä olevan omaa järkeä tehdä kyseisessä asiassa ratkaisu.

Olen seurannut joskus valtuuston kokouksia. Siellä tuntuu olevan äänessä samat rohkeat henkilöt. Joskus kokemattomille annetaan mahdollisuus sanoa asia, joka on tietenkin ennalta sovittu ryhmässä.

Päätöksentekokulttuuri taitaa hieman muuttua tulevaisuudessa. On toki hyvä, että asioista keskustellaan ja yleensä demokratiassa enemmistö voittaa. Ei ole kuitenkaan hyvä, että nämä kokeneet konkarit komentelevat nuorempiaan ja nostavat siinä samassa itsensä jalustalle.

Jos valtakirjan kansalaisilta saa, sinne ei pidä mennä vain nauttimaan palkkiosta ja jopa hyvästä seurasta. Luulen, että kaikki ne, jotka lähtevät vaaleihin ehdokkaaksi, ovat tosissaan mukana. Äänestäjät taas odottavat henkilön saavan jotain sellaista aikaiseksi, jota on tullut luvattua ennen vaaleja.

Tuskin äänestäjät haluavat päättäjäksi sellaista henkilöä, joka joutuu kysymään vanhemmilta poliitikoilta luvan, miten voi itseään ilmaista.

Ilkka Sarpola

Kuusankoski

Luetuimmat