Lukijalta: Matonpesupaikat säästökohteena

Tämän lehden ke 24.6. jutussa uutisoitiin usean kaupungin reuna-alueilla olevan matonpesupaikan lakkauttamisesta. Myös kaksi Kuusankosken alueella olevaa lakkautetaan "tasavertaisuussyystä", eli alueella on liikaa pesupaikkoja.

Ainakin Väkkärän paikka on hyvässä kunnossa ja toimiva. Vieressä oleva leikkipaikka leikkivälineineen takaa mukana oleville lapsille puuhaa vanhemman ahkeroidessa. Jos ehdotetut paikat poistuvat on esimerkiksi Voikkaalta kohtuuttoman pitkä matka mattoja pesemään.

Viime vuosina on matonpesuasiassakin opittu ympäristöystävälliseen tapaan, kun kuivan maan pesupaikat ovat yleistyneet. Lakkautusten vuoksi tulee osa pesijöistä ajamaan autolla pidempiä matkoja, osa palaa entiseen tapaansa pesemään mattonsa luonnon vesissä. Ei kovin ympäristöystävällistä!

Toivon vastausta päättäjiltä miten hyväkuntoisen pesupaikan purkaminen tuo oikeasti säästöä?

Mitkä kustannukset vähenevät, kun toimivat pesupaikat puretaan? Veden ja sähkön kulutus siirtyy muille pesupaikoille. Kunnossapitokulut eivät vähene, jos sama määrä henkilökuntaa organisaatiossa jatkaa entiseen tapaan. Vain tuotettu palvelun määrä eli pesupaikat vähenevät. Tuleeko säästö väkeä vähentämällä vai alkavatko he tuottaa muita palveluja kuntalaisille? Sekin olisi syytä kertoa avoimesti.

Säästäväinen ihminen hoitaa talouttaan niin, että hankittu ja maksettu tavara pidetään kunnossa ja käytetään loppuun. Uutta hankitaan vain tarpeeseen.

Jukka Taiponen, Voikkaa