Lukijalta: Repoveden riippusillalla leikittiin ihmisten hengellä

Repoveden kansallispuisto alkaa olla Etelä-Suomen suosituin, eikä syyttä, niin hieno se on. Nyt se alkaa olla tunnetuin romahtaneesta riippusillasta.

Aikoinaan Valkealan kunta ja Metsähallitus tekivät sopimuksen sillan kuntotarkastuksesta. Sen viiden vuoden aikana, jolloin oli irtisanomiskielto, kun kunnat yhdistyivät Kouvolan kaupungiksi, Valkealan rakennustarkastaja ei muistanut kertoa Kouvolan rakennustarkastajalle, että sillan kuntotarkastus kuuluu kaupungille. Eipähän siitä mitään haittaa ollutkaan, koska Kouvolan kaupunki kaupunginjohtajan ja teknisen johtajan johdolla totesi, ettei sopimus sido Kouvolan kaupunkia. Tämähän nostaa jälleen kerran Kouvolan kaupungin mainetta.

Kysymys on kuitenkin ihmisten hengestä ja turvallisuudesta. Sitä siltaa ei ole tarkastettu kolmeenkymmeneen vuoteen. Ei riitä, että rakennustarkastaja kävelee joskus sillalla. Kouvolan rakennustarkastaja totesi, että kannatinvaijerien kohdalla olisi pitänyt tehdä oikein röntgentarkastus. No mikäs siinä, Suomessa on noin kaksikymmentä firmaa, jotka tekevät sitä työkseen. Siitä sillasta ei ole mitään piirustuksia eikä lujuuslaskuja. Minä en koskaan uskaltanut kävellä siinä sillalla ja ihmettelin, kuinka siihen voidaan päästää ihmisiä. Se merkintä sillan päässä — yksi henkilö/10 m — on lainvastainen.

Minulle opetettiin aikoinaan, että kun kyse on kävelysillasta, se pitää aina mitoittaa tungoskuorman mukaan joka on 5 kN/m2 (500 kg) ja vaijerien varmuuden tulee olla kaksitoistakertainen lujuuslaskuihin nähden, kun kysymys on ihmisistä. Repoveden sillassa mikään näistä ei täyttynyt. Jos nyt kiistellään, kellä olisi ollut vastuu Repoveden sillasta, kysymys on absurdi. Siinä leikittiin ihmisten hengellä ja terveydellä.

Jarmo Jokivirta, lujuuslaskentateknikko, Myllykoski

Luetuimmat