Lukijalta: Hallituksen erosta ilakoiva voi löytää edestään soten, ja sotu-uudistuksen

Hallitus erosi, kun pääministeri Juha Sipilä jätti eroilmoituksen tasavallan presidentille. Entä nyt? Hallitus ei ole enää hallitus. Se on nyt toimitusministeristö. On oleellista huomata tämä: Hallitus- ja hallintovallan käytössä ei kuitenkaan voi syntyä tilannetta, jolloin toimivaltaista hallitusta ei olisi. Tämän vuoksi eronpyynnön jättänyt hallitus jatkaa tehtävissään toimitusministeristönä uuden hallituksen nimittämiseen asti.

Reaktiot hallituksen eroon ovat olleet moninaiset. On oltu yllättyneitä, on oltu pettyneitä ja on oltu iloisia. Ja jopa vahingoniloisia. Tähän jälkimmäiseen liittyen bongasin varsin mainion ja osuvan Twiitin. Sen oli kirjoittanut Panu Laturi: ”En hyppisi ilosta, koska hyppijä voi päätyä seuraavan hallituksen tukijaksi. Hallituksen, jonka työ ei tule olemaan yhtään aikaisempia helpompi ja joka tulee väistämättä olemaan julkisuudessa ”vihattu". Eli kannattaa jättää hieman vahingoniloa myös varastoon. #hallitus” ...joka tulee väistämättä olemaan julkisuudessa ”vihattu”. Taidatkos tuon paremmin sanoa?

Nykyisillä gallupluvuilla odotan hallitusneuvotteluista ennätyksellisen vaikeita.

Nyt ilakoiva voi siis hyvinkin löytää edestään soten, jonka uudistaminen tarvitaan ja sotu-uudistuksen. Sekin tarvitaan. Lisäksi seuraavalla hallituksella on oltava tavoitteena nostaa Suomen työllisyysastetta lähemmäs pohjoismaista tasoa, välitavoitteena 75 prosenttia.

Eikä siinä kaikki. Suomi aloittaa, siis uusi hallitus aloittaa EU:n puheenjohtajamaana heti kautensa alussa. Työtä tulee siis riittämään ja olen Laturin kanssa aivan samaa mieltä. Kaikkia ei voi miellyttää ja moni tulee taas suuttumaan. Omat kannattajat ja äänestäjätkin. Siihen pitää olla valmiutta ja uskallusta. Jos pelottaa, kannattaa jättäytyä suosiolla oppositioon.

Moni tuntuu nyt jo olevan ainakin toinen jalka hallituksessa. Käydään nyt kuitenkin vaalit ensin. Sitten pitää käydä hallitustunnustelut ja lopuksi hallitusneuvottelut. Nykyisillä gallupluvuilla odotan niistä ennätyksellisen vaikeita. Jopa hankalampia kuin 2011.

Kyllä Suomi uuden hallituksen saa, ennemmin tai myöhemmin. Toivon kaikilta puolueilta valmiutta vastuuseen ja vaikeisiinkin päätöksiin. Suomi ei nimittäin riitelemällä selviä tulevaisuuden haasteista.

Jari Lindström, työministeri, kansanedustajaehdokas (sin.), Kouvola