Lukijalta: Syksy ja jaksaminen huolettaa kouvolalaista luokanopettajaa – "Lomautus ei paranna taloutta, eikä tuo yhtään pelivaraa."

Aikana, jolloin moni kunta korjaa koronatuella kevään oppimisvajeita, kouvolalainen oppilas ei henkilöstön lomautusten takia saa perusopetuslain takaamaa suojaa, eikä OPS:n mukaista opetusta. Lomauttavat kunnat menettävät koronatuet. Tästä on julkaissut mm. Kuntalehti 10.6.

Siinä on todettu, mikäli kunta lomauttaa kasvatus- tai opetushenkilöstöään, tuki on palautettava. Olisiko aika harkita lomautuspäätöstä uudelleen?

Opetushallitus on julkaissut 1.8.2020 alkavan varhaiskasvatusta, perusopetusta ja toista astetta koskevan ohjeistuksen, mikä noudattelee pitkälti kevään kuvioita.

Ohjeistus on voimassa syyslukukauden loppuun saakka. Huolettaa, miten henkilöstö venyy tähän. Jaksaminen tulee olemaan todella koetuksella, mikäli tähän ohjelitaniaan ei saada tolkkua.

Tämä on lomautuksen kanssa mahdoton kuvio. Puolet opetushenkilöstöä on pois. Laittomilta tilanteilta ei voida välttyä.

Opetushallituksen ohjeet lupaavat paljon. Kevään opit mielessä, homma kaatunee rehtoreille ja kouluille.

Ohjeissa mainitaan mm. porrastaminen koulun alkamisissa ja välkissä. Miten huolehditaan koulukyydit? Entä valvojat lukuisille välkille?

Pitäisi kontaktejakin varoa. Se on alakouluissa lähes mahdotonta. Ohjeen mukaan oppilaskuntaa tulisi kuulla ennen päätöksiä. Mahdoton asia ohjeen astuessa voimaan 1.8.2020.

Ohjeissa mainitaan: ”Opetuksen järjestäjä huolehtii jokaiselle niitä tarvitsevalle oppilaalle laitteet, yhteydet ja materiaalit. Internetyhteys voidaan järjestää esimerkiksi dataliittymän tai kunnallisen lähiverkon avulla” Miten lähiverkko tms. varmistetaan Kouvolan joka kolkkaan tällä aikataululla?

Väläyteltiin jopa mahdollisuutta kuljettaa ruoka oppilaan kotiin. Kuka sen tekisi? Jälleen kerran millä rahalla?

Menetys lomautusten ja koronan vaikutuksesta tulee olemaan Kouvolalle kova.

Arvovaltatappio on politiikassakin joskus hyväksyttävä, mikäli olosuhteet muuttuvat. Nyt olisi aika osoittaa johtajuutta. Lomautus ei paranna taloutta, eikä tuo yhtään pelivaraa.

Henkilöstö ei voi yksin vastuuta kantaa. Kaipaamme tukea.

Antti Alanen, Kouvola

luokanopettaja

Luetuimmat

Uusimmat uutiset