Lukijalta: Mammografian tulokset viipyvät kohtuuttomasti

Luin muutama päivä sitten Helsingin Sanomien mielipidesivulta, kuinka eräs helsinkiläinen nainen oli kiitollinen kaupunkinsa tarjoamasta mammografiasta 50+ -ikäisille. Hän oli käynyt keväällä kuvauksissa, ja saanut kahden viikon kuluttua vastauksen tuloksista, jotka kertoivat kasvaimesta. Kirjeen jälkeen hänet kutsuttiin pikaisesti leikkaukseen, ja nyt hän on toipumassa.

Kouvolan kaupunki tarjoaa myös ilmaisen mammografian 50–69-vuotiaille. Minäkin kävin kuvauksissa keväällä, mutta toisin kuin helsinkiläinen nainen, minä en ole vieläkään, lähes kolme kuukautta kuvauksesta, saanut mitään tietoa tuloksista. Olen jo soittanut kuvauksen tehneelle Terveystalolle, mutta siellä vastattiin, että laittavat kyselyni eteenpäin. Kyselystäni on aikaa jo viikkoja.

Onko nyt niin, että jos olisin mennyt Terveystaloon yksityisenä asiakkaana, olisin saanut vastauksen suunnilleen samantien? Vai onko niin, että mitä väliä jostain vanhasta naisesta on? Joutaa tuo odottamaan ja hermoilemaan tuloksia. Vai onko niin, että kun kaupunki on palvelun ostajana, niin ei asiakastyytyväisyydellä ole väliä?

Otin yhteyttä myös kaupunkimme avoterveydenhuollon vt. ylihoitaja Marja-Terttu Nuorivuoreen, joka oli pahoillaan asiasta, mutta ei voinut auttaa kuin yhden puhelinnumeron verran.

Tässä iässä ei ole enää itsestäänselvää, että on terve. Tietämättömyys on varjostanut minua koko kesän. Kolmen kuukauden odottelua ei voi enää laittaa edes kesälomien piikkiin. Kai siellä Terveystalolla joku sentään on kesälläkin töissä.

Siru Tuominen, Kouvola

Luetuimmat