Lukijalta: Yhteenoton vaara Jaalan kirkonkylän kiertoliittymässä

Jaalan kirkonkylän kiertoliittymässä voi tulla turpiin! Tulimme autolla Kukkomäentieltä Jaalan raitille aivan kiertoliittymän vierestä kolmion takaa. Tie oli tyhjä, ja käännyimme vasemmalle kirjaston kohdalla. Silloin olikin oikealla vierellämme matala kolmipyöräinen moottoripyörä. Kumpikaan meistä ei ollut huomannut matalaa ja nopeasti vasemmalta lähestyvää moottoriajoneuvoa aikaisemmin.

Motoristi oli aikeissa antaa opetuksen hitaasta ajamisestamme, mutta huomattuaan Vuokon lähimmässä auton ikkunassa hän peruutti ja jatkoi sitten menoaan keskustan suuntaan.

Jaalan raitti on poikkeuksellinen ja hienosti suunniteltu pienen taajaman keskusväylä. Sen mutkat noudattavat kauniisti aikaisemman kärrytien uraa. Kevyt liikenne on ohjattu erilleen raskaammasta omalle raitilleen. Olen kuullut, että alkuperäiseen suunnitelmaan kuului kilometrin mittaisen oikotien rakentaminen ja raskaimman liikenteen ohjaus Jaalan keskustaajaman ohi Kimolan tieltä pappilan kohdalta suoraan Vanhan Kelon risteykseen ja sieltä Kouvolan—Heinolan suoralle ja leveälle tielle. Suunnitelmat olivat valmiina, mutta ainainen suunnitelmien karsiminen esti rakentamisen.

Kimolan suunnasta tuleva auto ja muukin kulkuneuvo pääsee ajamaan kiertoliittymään lähes suoraan. Mutkia on oiottu juuri raskaan liikenteen tarpeisiin. Kiertoliittymä on vieläkin tosi ahdas jättirekkojen ja 50 hengen bussien pujoteltavaksi. Siitä kertovat joka suuntaan vinoon työnnetyt opasteet.

Ehdottaisin ely-keskukselle ja muilta asiaa miettiville instansseille Pappila—Kelo-oikoväylän suunnitelman etsimistä arkistosta ja sen päivittämistä nykyaikaan. Silloin loppuisi hermoja raastava rekkaralli rauhallisen kirkonkylän keskustasta.

Kari Tuomi, Jaala