Lukijalta: Ihmiset pelkäävät satujen sutta – "Ikään kuin hätäkeskuksella ei olisi parempaakin tekemistä kuin kirjailla ylös ihmisten luontohavaintoja"

Ylen uutiset kertoi (16.4.), että Kouvolan seudulla jahdataan edelleen susia, joita ei tahdo löytyä. Sudet siis käyttäytyvät niin kuin niiden toivotaan käyttäytyvän: ne välttelevät ihmisiä. Miksi ne siis pitää tappaa?

Susista on havaintoja, mutta kaikkia ei ole todistettu varmoiksi. Ei olisi ensimmäinen eikä kymmeneskään kerta, kun kettu, kauris tai irti päässyt koira on "tunnistettu" sudeksi. Poliisikin on lietsonut susihysteriaa kehottamalla ilmoittamaan susihavainnot hätäkeskukseen, ikään kuin häkellä ei olisi parempaakin tekemistä kuin kirjailla ylös ihmisten luontohavaintoja.

Susi on maassamme erittäin uhanalainen laji ja sellaisena tiukasti suojeltu – periaatteessa. Suojelusta voi poiketa, eli suden tappaa, vain painavista syistä ja jos muuta tyydyttävää keinoa ongelman ratkaisuksi ei ole. Kouvolan susien tapauksessa muita keinoja ei ole käytännössä edes kokeiltu, sillä käsittääkseni karkotusyrityksetkin ovat kaatuneet siihen, että susi ei ole suostunut tulemaan esiin karkottamista varten. Miksi se siis pitää tappaa?

Ilmeisesti pelkkä susien olemassaolo on joillekin ihmisille liikaa. Susi ei saa liikkua pellonlaidalla, jossa sille mieluisia saaliseläimiä kauriita liikkuu, koska se on "asutuksen liepeillä". Se ei saa liikkua ihmisen rakentamalla tiellä edes ylittääkseen sen. Se ei saa katsoa ihmistä päin. Se ei saa liikkua metsässä, jossa sen hampaisiin voi joutua irti päästetty koira. Se ei saa käyttää edes koiraeläinten universaalia "mene pois, en halua sinua lähelleni" -varoitusmerkkiä eli murista.

Ihailu ja kunnioitus ovat terveempiä tapoja suhtautua suteen kuin järjetön pelko.

Jotenkin suden pitäisi tietää, että kaikki tämä on kiellettyä. Jos se syyllistyy näihin tekoihin, on rangaistuksena kuolema. Susi pitää siis tappaa yksinkertaisesti siksi, että se ei ymmärrä noudattaa ihmisen keksimiä sääntöjä.

Meitä susien puolustajia syytetään usein luonnosta vieraantuneiksi ja susia inhimillistäviksi. Mitä sitten ovat ne, jotka haluavat tappaa Suomen metsäluonnon avainlajiin kuuluvia, erittäin uhanalaisia eläimiä ja kuvittelevat susilla olevan synnynnäisesti sellaista tietoa ja päättelykykyä, joka ihmisillekin pitää erikseen opettaa?

Ihmisten olisi korkea aika hyväksyä se, että jaamme tämän maan lukuisten muiden olentojen kanssa, joista kaikki eivät ole aivan yhtä söpöjä kuin siilit, mutta joilla silti on oikeus olla täällä. Ihailu ja kunnioitus ovat terveempiä tapoja suhtautua suteen kuin järjetön pelko. Todellinen vaara pitää osata erottaa kuvitellusta. Mummoja ja pikkulapsia vaaniva iso paha susi elää vain saduissa, ja et kai sinä enää usko satuihin?

Pauliina Klemola, Kouvola

Luetuimmat

Uusimmat uutiset