Lukijalta: Suuperäiset tulehdukset ovat terveystalouden suuri riski

Viime aikoina ovat suuperäiset tulehdukset eli infektiot nousseet eri yhteyksissä voimakkaasti esille. Tuoreessa Lääkärilehdessä 9/2020 ottivat asiantuntijat kantaa hammashuollon riskeihin pääkirjoituksessa.

Iensairaus eli paradontiitti on altistava tekijä sekä aikuisiän sokeritautiin sekä verisuonten kalkkeutumiseen ja sitä kautta verisuoni- ja sydäntauteihin.

Yhä enemmän ja enemmän teknistyvä sairauksien hoito kajoaa niin verenkierto- kuin liikuntaelimistöön. Sydämen läppäkorjaukset, sydämentahdistimet ja erilaiset tekonivelet ovat arkipäivä. Ihmisiän pidentyminen tuo mukanaan kaatumisen riskit, jolloin esimerkiksi reisiluun kaulan murtumat vaativat suuren leikkauksen. Toki nykyään vaaditaan hampaiden huoltaminen ennen leikkausta, mutta päivystystapauksissa asia on toisin.

Syöpäsairauksissa hoidot huonontavat vastustuskykyä, jolloin suuperäinen tulehdus voi olla kohtalokasta. Syöpäsairaudet lisääntyvät iän mukana. Näin myös syöpäpotilaiden hoidossa hyvä suusairauksien merkitys kasvaa.

Kansanterveyslaissa suusairaudet eivät saaneet niin suurta painoa-arvoa kuin muu sairaanhoito. Ennaltaehkäisyä pidettiin tärkeänä. Valistuksen myötä lasten hampaat saivat parempaa huolenpitoa kuin aikaisemmin.

Aikuisten hammashuolto jäi kuitenkin varsin oleellisesti jokaisen aikuisen omaksi huoleksi hoidettavaksi yksityisellä puolella ja yhteiskunnan korvauksien ulkopuolelle.

Suuperäiset infektiot aiheuttavat nykyisin erittäin suuren riskin leikkaustoimenpiteissä. Leikkauskomplikaatiot aiheuttavat ei vain inhimillistä kärsimystä vaan myös suuria taloudellisia menetyksiä yhteiskunnalle.

Sote-uudistuksessa tulisi huomioida nämä suuperäisten infektioiden riskit. Sieltä tulisi todellisia rakenteellisia säästöjä. Eli suuterveys pitää nostaa tärkeään rooliin terveydenhuollossa.

Raimo Lind, erikoislääkäri, Kouvola