Lukijalta: Kohti Ratamoa eli kohti konkurssia ja toimimattomia terveydenhuoltopalveluja

Toimittaja Johanna Värjä kirjoituksessaan (KS 10.1.) maalaa varsin yksipuolisesti tarinaa Ratamon rakentamisesta. Kohti Ratamoa voisi oikeammin kirjoittaa kohti konkurssia, kohti toimimattomia terveydenhuoltopalveluja, kohti palvelujen yksityistämistä. Entistä suuremmalla rahalla saadaan entistä vähemmän palveluja Kouvolassa.

Terveydenhuollon uudistaminen Kouvolassa lähti Kotepa-hankkeesta, jonka tarkoitus oli perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon raja-aidan poistaminen. Asiakkaan eli potilaan sairastuessa asia hoidettaisiin yhden luukun -periaatteella. Eli palvelujen määrään ja laatuun olisi tullut painottaa ennemmin kuin siihen missä palveluja tarjotaan.

Ratamon rakentaminen Kouvolan ydinkeskustaan oli suuri virhe. Kyseistä rakennuspaikkaa ei olisi hyväksynyt edes terveydenhuollon yksityissektori, jonka kanssa joillakin oli suunnitelma terveydenhuollon yhtiöittämismallista. Siinä kaupunki olisi ollut vähemmistöosakkaana. Hanke kaatui sen laittomuuteen. Toteutuminen olisi vaatinut erityisen vakuutuksen tekemisen kuntalaisille.

Uskomattomia perusteluja nykyiselle Ratamon rakennuspaikalle kerrottiin. Jotkut uskoivat niihin, olivathan ne virkavastuulla asiantuntijavirkamiesten ja konsulttien laatimia. Tosin niillä ei ollut terveydenhuollon palvelujen laadun tai määrän kanssa mitään tekemistä. Kuten se, että Ratamo-hanke elävöittäisi Manskin palvelutarjontaa, junat toisivat lääkäreitä ja potilaita ympäri maata. Uskomattomalta kuulosti myös se perustelu, että Ratamo-rakennuksesta tulee rakentaa niin laaja ja viihtyisä, jossa olisi taide ja muita vastaavia näyttelyitä tarjolla.

Voihan olla, että uudessa Ratamo-rakennuksessa tarjotaan taide-elämyksiä, siellähän ei leikata kuin vuodepotilaan hiuksia ja kynsiä. Syöpä, dialyysihoidot ja vaativampi kuvantaminen on haettava yksityiseltä tai Kotkasta.

Lähialueiden terveyskeskukset tullaan varmuudella lakkauttamaan niin Elimäeltä, Valkealasta kuin Kuusankoskelta, johon jo yksityissektori on reagoinut. On se hienoa, että meillä on kohta nykyaikaiset uudet tilat.

Anssi Tähtinen

Kuusankoski

Luetuimmat