Lukijalta: Ei ole oikein, että työeläkerahastoja käytetään yhteiskunnan sosiaaliturvan vahvistamiseksi

Eläkeasiasta ei pitäisi tehdä vastakkaisasettelua, nuoret vastaan eläkeläiset. Tuntuu vaan pahalta, jos nykyiset nuoret poliitikot eivät tiedä niitä lähtökohtia ja sitä nuoruutta, jonka taloudellisesti nykyiset vanhuuseläkeiän saavuttaneet on omassa nuoruudessa kokeneet. Uskon, että tuolloin elettiin yhteisöllisempää ja rikkaampaa nuoruutta kaikesta puutteesta huolimatta. Se aika kuitenkin opetti, ettei raha kasvanut puussa ja ilman työn tekemistä ei tulla toimeen. Tuo aika opetti myös sen, että tulevaisuuteen on hyvä varautua, laittamalla niistä pienistäkin tuloista osan sivuun pahanpäivänvaralle.

En missään vaiheessa ole uskonut, että työeläkeyhtiöt toimisivat millään lailla ”sukanvartena”, jonka suu olisi ammollaan niin, että eläkeläiset voisivat itse mielin määrin käydä sukkaa tyhjentämässä. En myöskään usko sitä, että niillä, jotka eivät ole eläkeyhtiön sukanvartta kartuttaneet, ei myöskään ole oikeutta sitä tyhjentää.

Vihreiden nuorten puheenjohtaja varmaan väittää virheelliseksi myös sen, että palkkatuloista tehdään muitakin vähennyksiä kuin työeläkemaksut. Kuten valtion-, että kunnallisverot, jolla tätä hyvinvointiyhteiskuntaa ylläpidetään. Jolla myös pitäisi pystyä rahoittamaan ne vihreiden mainitsemat sosiaaliavustukset.

Jollei kohtuullisella valtion- ja kuntien verotuksenavulla pystytä takaamaan inhimillistä hoivaa ja toimentuloa kaikille kansalaisille, politiikan tekemisessä on pahasti epäonnistuttu. Ei myöskään ole oikein, että työeläkerahastoja käytetään yhteiskunnan sosiaaliturvan vahvistamiseksi, kuten hallitsemattomiin maahanmuuton kustannuksiin, mitä vihreät ajavat.

Eläkekattojärjestelmä, jossa ylisuuria eläkkeitä leikattaisiin, voisi olla yksi työkalu, joka voisi tulla kysymykseen, jos eläkerahastoja uhkaa kuivuminen. Tuntuu vaan, että joillakin on ajatus, kun lapsilisät loppuvat niin työeläke pitäisi alkaa.

Anssi Tähtinen, Kouvola

Luetuimmat