Lukijalta: Lautamiesjärjestelmän alasajo on nykyhallituksen ideologista norminpurkua

Toimittaja Aapo Mentula käsitteli jutussaan (KS 12.1.) Suomen käräjäoikeuksien lautamiesjärjestelmän loppuun ajamista.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) ilmoittaa, että lautamiesjärjestelmä alkaa käydä hankalaksi, kun valtuustot valitsevat kyseiset henkilöt. Ministeri siis vetoaa siihen, että puolueiden valitsemat henkilöt eivät sovi oikeussaliin tuomarin asemaan. Ministerille huomauttaisin, että puolueideologiaa en ole omalta kohdaltani havainnut missään tilanteessa oikeussalissa, eikä sellaisilla mielipiteillä ole minkäänlaista sijaa lautakunnassa.

400 000 euroa säästöä on hyvin pieni summa, jonka tämä järjestelmä maksaa valtiolle – turhempaankin sitä rahaa menee.

Häkkänen on kuitenkin sekoittamassa omaa ideologiaansa lautamiesjärjestelmän alasajossa ja tekee itselleen samalla vaalityötä, kun kiertelee ympäri maata jakelemassa tällaista asiaa. Tämä ideologia on kiistatta markkinatalous. Ministerihän edustaa ajatuskantaa, jossa sen ehdoilla jaetaan tai, kuten näinä ”huonoina” aikoina, ollaan jakamatta rahaa eri kohteisiin ja tehdään se vaikka – tässä tapauksessa – oikeusturvaa heikentämällä.

Nykyhallitus on koko olemassa olonsa ajan kärkihankkeenaan toteuttanut norminpurkua, joka on keskittänyt valtaa jollain tavalla.

Edelleen näen myös tässä puolueideologian porvarihallituksen tyyliin sopivaksi. Mielestäni on vain niin, että nämä norminpurut alkavat rikkoa hieman ihmisoikeuksia, ainakin tässä kohtaa. 400 000 euroa säästöä on hyvin pieni summa, jonka tämä järjestelmä maksaa valtiolle – turhempaankin sitä rahaa menee.

Ensimmäiset lautamiehet vaikuttivat käräjäsaleissa Suomessa jo ehkä 1800-luvulla, joten tässä häviäisi suuri pala historiaa jos näin päätettäisiin.

Kansalaisten oikeusturvaan tulisi suuri aukko, jos lautamiehiä ei tulevaisuudessa enää valittaisi ja se työmiehen tai -naisen mielipide asiakkaiden asioiden valmistumisessa jäisi toteutumatta. Ymmärrän toki, että ministeri Häkkänen joutuu olemaan oman järjestelmänsä puolestapuhuja, koska on koulutukseltaan lakimies.

Tämä teksti sisältää ideologiaa, mutta sitä ei oikeusistuimessa siis sallita. Huhtikuussa on taas vaalit ja toivotaan, että kansa valitsee oikein tässäkin asiassa.

Ilkka Sarpola, lautamies ,herastuomari, Kuusankoski

Uusimmat uutiset