Lukijalta: Vallanpitäjiin voi vaikuttaa äänestämällä ja seuraamalla heidän toimiaan

Kouvolan Sanomat kirjoitti 29.9., että "Harri Helminen ei sittenkään siirtynyt osa-aikaiseksi luottamushenkilöksi." Koko juttuhan sai alkunsa Kouvolan poliitikkojen ja viranhaltijoiden pöyristyttävistä omien palkkioidensa korottamisista. Tässä kyläpolitikoinnin kähminnän huippu varmaan saavutettiin, kun asiaa perusteltiin useammallakin suulla muun muassa niin, että” emme itse päättäneet”. Joillakin takki kääntyi vaalilupauksista ja aiemmista kyselyistä, kun asia tulikin omalle kohdalle.

Olipa Helmisen päätöksen takana todella asian saaman julkisuuden vaikutus tai laskelmoitu ääntenkalastelu tulevissa vaaleissa, asiasta kannattaa joka tapauksessa huomata, että toki me äänestäjät voimme asioihin vaikuttaa. Meidän pitää vain hieman seurata, mitä valitsemamme päättäjät puuhailevat ja tarvittaessa muistuttaa, että siellä ei hoideta omia tai kavereiden hyvä veli -asioita vaan yhteisiä asioita.

Vielä paremmin vaikuttaminen tapahtuu vaaliuurnilla, kun tarkastelemme hieman mitä henkilö, kenelle äänen aiomme antaa, on tehnyt aiemmin, koska sama tapa jatkuu melkoisella varmuudella jatkossakin. Ääripäinä voi sanoa, että annammeko äänen jo ennen kuntaliitosta vaikuttaneille silloisten omien kuntiensa asiat sotkeneille sulle-mulle-kestopolitikoijille ja annamme samalla valtuutuksen saman menon jatkamiselle, vai olisiko hyvä vaihtaa tilalle uusi henkilö uusin toimintatavoin ja ajatuksin?

Ari Hyvönen, Kausala

Luetuimmat