Sote-uudistuksen ylimenokausi käy Kouvolalle kalliiksi

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus on vielä kaukana. Uuden, maakuntavetoisen sote-ajan pitäisi alkaa virallisesti vuoden 2019 alussa, mutta moni asia esimerkiksi lainsäädännössä ja rahoituksessa on vielä kesken. Yksi iso askel on jo päätetty: terveydenhuoltolaki keskittää leikkaukset ensi vuoden alussa aluesairaaloita suurempiin sairaaloihin.

Kouvolassa muutokset ovat jo täyttä totta. Päivystysleikkaukset siirtyvät kesäkuun alussa pysyvästi Pohjois-Kymen sairaalasta keskussairaalaan Kotkaan. Alun perin piti olla kyse kesätauosta, mutta järjestelystä tulee pysyvä.

Kiireettömiä leikkauksia Poksissa tehdään edelleen. Kouvola sulkee syksyllä yhden Poksin kolmesta kirurgisesta osastosta, mutta kaksi osastoa pysyy auki.

Ylimenokausi on ongelmallinen Kouvolalle, sillä entisiä palveluja täytyy pitää ainakin osin yllä. Samaan aikaan potilaita virtaa Koksiin. Carean kulut kasvavat, ja samalla kasvaa myös Kouvolan maksuosuus.

Arvioiden mukaan Carea laskuttaa Kouvolalta jo kuluvan vuoden aikana neljä miljoonaa euroa ennakoitua enemmän. Päivystysleikkausten lisäksi summaa kerryttää uusien neurologisten potilaiden ohjaaminen Kotkaan.

Myös terveysalan työpaikat vähenevät Kouvolassa. Kouvolan ei kuitenkaan tarvitse aloittaa yt-menettelyä terveydenhuollon henkilöstölle, sillä luonnollinen poistuma hoitaa asian: lääkärit ja hoitajat äänestävät jaloillaan. Yksittäisen työntekijän kannalta näkymä voi olla lohdullinen, sillä uusi työpaikka voi löytyä inhimillisen matkan päästä Kotkasta.

Petri Karjalainen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.