Pääkirjoitus: Anjalan paperitehtaan alasajo olisi kova isku Kouvolalle

Koronakriisi on koetellut kovin suomalaisten metsäteollisuusyhtiöiden paperibisnestä. Pehmopapereille ja kartongille on kysyntää, samoin sellulle. Heinäkuussa julkaistujen puolivuotistulosten perusteella paperin menekki on kuitenkin laskenut merkittävästi – eikä suunta ole kääntymässä.

Paperin kysyntäongelmat nostavat esiin puheet tehtaiden sulkemisesta. Viime viikolla Talouselämä-lehti listasi paperitehtaita, joiden se ennakoi olevan lopettamisvaarassa. Talouselämän juttu perustui nimettömiin asiantuntijalähteisiin. Heidän mielestään yksi uhan alla olevista tehtaista on Stora Enson Anjalan paperitehdas. Kannattaa muistaa, että kyseessä on pelkkä spekulaatio.

Anjalan tehtaan lakkauttaminen olisi kova isku Kouvolalle, joka on jo aiemmin kärsinyt ensin Voikkaan tehtaan, sitten Myllykosken sulkemisesta. Anjalan tehtaalla työskentelee noin 300 henkilöä ja samaan integraattiin kuuluvalla Inkeroisten kartonkitehtaalla 200. Tehtaat hankkivat yhdessä energiaa ja raaka-aineita.

Kartonkitehtaan ei pitäisi olla vaarassa, sillä se tuottaa Stora Enson strategian ytimessä olevaa taivekartonkia.

Paperitehtaalle tehtiin viime vuodenvaihteessa suurin investointi kymmeneen vuoteen, kun toisen paperikoneen pituusleikkuri uusittiin. Investointi nosti tunnelmia, vaikka sen kokoluokka ei automaattisesti takaakaan tehtaan jatkoa.

Toivoa luo myös se, että metsäjätit ovat jo ilmoittaneet paperikapasiteetin leikkauksista muualla. UPM kertoi heinäkuussa sulkevansa Chappellen tehtaan Ranskassa. Aiemmin tehdasta yritettiin myydä. Stora Enso puolestaan laittaa loppuvuonna kiinni kaksi paperikonetta Oulussa. Toinen muunnetaan kartonkikoneeksi. Nämä päätökset on tosin tehty ennen tänä vuonna pahentunutta paperin kysyntäkriisiä.