Päätoimittajalta: Tiedotustilaisuus hälvensi huolia Inkeroisissa sijaitsevan Stora Enson tehdaskaksikon kohtalosta

Kouvolan Sanomien vastaava päätoimittaja Petri Karjalainen.
Kouvolan Sanomien vastaava päätoimittaja Petri Karjalainen.

Nyt voidaan ainakin kevyesti huokaista helpotuksesta. Stora Enson Inkeroisissa sijaitsevan kaksoistehtaan kohtalo ei liene kovin vakavasti uhattuna. Anjalan paperitehtaan ja Inkeroisten kartonkitehtaan johtajat antoivat tällä viikolla huojentavia kommentteja tehtaiden tilanteesta.

Johto selvästikin halusi hälventää huolia, joita metsäteollisuuden tämänvuotinen myllerrys on aiheuttanut. Talouselämä-lehti ennakoi aiemmin tänä vuonna, mitkä suomalaiset tehtaat olisivat lakkautusuhan alla. UPM:n Kaipolan tehtaan osalta ennustus osui oikeaan. Nimettömiin lähteisiin perustuvalla listalla mainittiin myös Stora Enson Anjalan paperitehdas. Paperitehdas on käytännössä symbioosissa kartonkitehtaan kanssa.

Tarkkoja tehtaiden kannattavuuslukuja Stora Enso ei paljasta, sillä pörssiyhtiössä tiedottamista suitsivat tiukat säännöt. Paikallisjohtajat Anjalan Ari Johansson ja Inkeroisten Antti Veitola kertoivat kuitenkin niin paljon kuin voivat. Viesti oli selkeä: muualla spekuloidaan, tehtaan sisällä tiedetään tilanne ja ollaan luottavaisia.

Anjalan paperitehtaan tilannetta parantaa se, että kirjapaperin tuotannossa ei juuri ole kilpailijoita. Korona on vähentänyt paperin kokonaiskulutusta viime vuodesta noin 20 prosenttia, mutta kirjapaperissa pudotus on ollut pienempi kuin muissa laaduissa.

Inkeroisten kartonkitehtaalle korona toi kysyntäpiikin, kun pakkauksia suorastaan hamstrattiin. Kovin piikki on ohi, mutta kysyntä hyvällä tasolla.

Lisäksi kahden tehtaan yhdistelmä tuo synergioita ja ketteryyttä. Kumpikin tehdas käyttää raaka-aineena kuusta, mikä helpottaa puunhankinnan ja varastojen hallintaa. Raaka-ainetta voidaan ohjata sille tehtaalle, jolla sitä enemmän tarvitaan. Myös energiataloudessa tehtaat ovat yksi yksikkö.

Integraatin johto kertoi lisäksi 3,6 miljoonan euron investoinnista jätevesien käsittelyyn. Monta myönteistä uutista siis. Olennaista kuitenkin on se, että pörssiyhtiö tuskin olisi järjestänyt tämän viikon tiedotustilaisuutta, jos kaksoistehdas olisi lähiaikoina jotenkin uhattuna.