Pääkirjoitus: Kouvola menetti ministerin — Jari Lindström oli leimallisesti hallituksen mies, mutta avasi kouvolalaisille ovia vallan ytimeen

Kouvola menetti torstaina oman ministerin, kun Juha Sipilän (kesk.) toimitusministeristö vaihtui Antti Rinteen (sd.) johtamaan hallitukseen.

Jari Lindström (sin.) johti työministeriötä viikon yli neljä vuotta. Lisäksi hän kantoi pestinsä ensimmäiset vajaat kaksi vuotta myös oikeusministerin salkkua. Lindströmin ministerinimityksen jälkeen hänen taitoihinsa kohdistui epäilyjä. Epäileviin odotuksiin nähden Lindström onnistui hyvin.

Yhdistetty oikeus- ja työministerin salkku oli liian raskas kokonaisuus — olisi ollut kenelle tahansa — ja se kannatti purkaa. Työministerinä Lindström oli itselleen omemmalla alueella.

Lindström oli leimallisesti hallituksen mies: hän ajoi sitä politiikkaa, jota Sipilän hallitusohjelmaan oli kirjattu. Jälkikäteen Lindström on arvioinut, että esimerkiksi aktiivimalliin jäi valuvika, eikä sitä olisi saanut päästää sellaisenaan läpi.

Kouvolan kannalta Lindströmin merkitys näkyi siinä, että kouvolalaisilla päättäjillä oli suora yhteys hallitukseen. Kouvolan viesti kuului valtioneuvostoon silloin, kun haluttiin viestiä.

Harva ministeri pääsee valtioneuvostoaikanaan tekemään menneiden vuosien siltarumpupolitiikkaa, siis päättämään investoinneista suoraan omalle kotiseudulle. Suuret päätökset tehdään ministeriryhmissä, eikä ministereiden pidäkään olla vain kotiseutunsa edustajia.

Lindström avasi ovia esimerkiksi Kouvolalle tärkeässä itärata-asiassa ja toimi taustalla päätettäessä lääkärihelikopterista ja rautatieliikenteen ohjauskeskuksesta.

Entä uusi hallitus — mihin suuntaan itärataa aletaan linjata?

Uuden hallituksen kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) tuntee tarkasti Kymenlaakson kuntien ahdingon. Mitä Paateron jäsenyys valtioneuvostossa vaikuttaa sitten itärataan? Itä-Suomen maakuntien toivoma linjaus kulkisi Porvoon kautta Kouvolaan. Paatero kannattaa niin sanottua rantarataa eli linjausta Kotkan kautta.

Myös ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosella (vihr.) on juuret Kymenlaaksossa. Joensuulainen Mikkonen on syntynyt Haminassa ja asunut nuoruutensa Korialla. Mikkonen on liputtanut voimakkaasti Kouvolan kautta kulkevan linjauksen puolesta.

Uusimmat uutiset