Pääkirjoitus: Kouvola ei ole yksin liisterissä

Kriisikuntauhka edellyttää nopeita talousratkaisuja. Jos talous ei oikene omin toimin, aletaan keskustella energiayhtiöiden omistuksesta.

Kaupunginjohtajan mukaan poliittiset päättäjät eivät enää voi lykätä talouden sopeutusratkaisuja. Sosiaali- ja terveysmenot kasvavat nopeammin kuin kaupunki itse ehtii säästää.

— Luottamusjohto ei saa ratkaisuja aikaiseksi. Kaksi tai kolme kertaa vuodessa käydään talous läpi, ja aina on sama tilanne edessä koko ajan, kaupunginjohtaja sanoo.

Kuulostaako tutulta?

Vastaus on todennäköisesti myönteinen, sillä kuvaukset sopivat pilkulleen Kouvolaan. Kysymyksessä on kuitenkin naapurikaupunki Mikkelin tilanne. Yllä olevat kohdat ovat Länsi-Savon tämänviikkoisesta lehtijutusta.

Kouvolan Sanomat puolestaan kertoi perjantaina, että Iitissä pelätään kuvantamis- eli röntgenpalvelujen lopettamista Kausalassa. Iittiläiset joutunevat jatkossa hakemaan röntgenkuvansa joko Nastolasta tai Lahdesta.

Lähikuntien uutiset kertovat kylmää kieltään siitä, että kuntatalouden vaikeudet eivät ole puheenaiheena vain Kouvolan seudulla.

Kärjistettynä: Samalla kun maksuosuudet sote-kuntayhtymille kasvavat, palvelut heikkenevät. Yhä suuremmalla euronipulla saa yhä vähemmän palveluja. Kun menot kasvavat osin yllätyksenäkin, on kuntien pakko säästää.

Kun kuntayhtymissä on useita kuntia, ajaudutaan usein jäsentenvälisen nyrkkitappelun esiasteelle maksuosuuksien tasapuolisuudesta. Kouvolassa katsotaan, että pohjoinen maksaa aivan liikaa yhteiseen pottiin, koska oman alueen palvelut näyttävät vain heikkenevän.

Maan nykyisellä hallituksella on kovat paineet saada aikaan sellainen sote-uudistus, jossa maksuosuudet koetaan oikeudenmukaisiksi ja jossa menoja voidaan ennakoida nykyistä paremmin.