Päätoimittajalta: Kaikkia ikäviä totuuksia ei uskalleta kertoa omalla nimellä

Petri Karjalainen

Päätoimittaja Petri Karjalainen
Päätoimittaja Petri Karjalainen

Kouvolan Sanomien lauantaina julkaisemassa jutussa vanhusten hoivalaitoksissa työskentelevät hoitajat kertovat työstään korona-aikana. Hoitajien antama kuva tilanteesta on karu. He ovat huolissaan sekä omasta että vanhusten turvallisuudesta.

Juttuun on haastateltu sote-alan ammattilaisia sekä yksityiseltä että julkiselta puolelta. Heidän nimiään tai työpaikkojaan ei kerrota – yksinkertaisesti siksi, että moni työntekijä ei uskalla kertoa ikäviä totuuksia työpaikastaan.

Median tehtävänä on tuoda näitä ikäviä totuuksia julki. Tehtävään kuuluu, että tietoja tarkistetaan käyttämällä useita lähteitä, haastateltavien luotettavuutta arvioidaan ja vasta tämän jälkeen tehdä julkaisupäätös. Päätöksessä painaa myös aiheen tärkeys.

Nimettömien lähteiden käyttö on aina erikseen harkittava poikkeustapaus. Joskus se on ainoa mahdollisuus saada tärkeää paikallista tietoa julki.

Vaikuttamisyritykset ovat lisääntyneet

Toimittajat ovat tiedonhankinnan ammattilaisia, mutta välillä tehtävä on hankala. Osa tiedoista kuuluukin olla salaisia, kuten yksityisyyden suojan piiriin kuuluvat asiat. Päättäjät panttaavat kuitenkin myös sellaisia tietoja, joita ei tarvitsisi salata – usein varmuuden vuoksi tai siksi, että asia saattaa olla heidän kannaltaan ikävä.

Myös vaikuttamisyritykset ovat lisääntyneet. Toimituksen ulkopuolelta yritetään entistä useammin määritellä, mitä saa kertoa ja mitä ei. Tämä ei onnistu: harkinta on aina toimituksessa.

STT alkaa vastata verkon moderoinnista

Sananvapaus ei tarkoita sitä, että saa sanoa mitä tahansa. Laki kieltää esimerkiksi kunnianloukkaukset tai yksityiselämää koskevien tietojen levittämisen.

Sananvapauden rajoja koetellaan ajoittain myös Kouvolan Sanomissa, esimerkiksi lukijoiden kirjoittamissa verkkokommenteissa. Kommentointimahdollisuus on silti lähes kaikissa jutuissamme. Onnettomuuksista, rikoksista tai niiden tuomioista kertovissa sisällöissä mahdollisuus on rajattu pois. Tämä sen takia, ettei alettaisi arvailla esimerkiksi uhrien henkilöyttä.

Kaikki kommentit käydään läpi ennen julkaisua ja joskus niitä poistetaan jälkikäteen, jos moderaattorilta on jäänyt jokin asia huomaamatta. Moderointi on ulkoistettu. Toimitus ei sitä tee, sillä toimittajien kannattaa keskittyä omien paikallisten juttujen kirjoittamiseen. Kesäkuun alusta Kouvolan Sanomien verkon moderoija vaihtuu: uusi on Suomen Tietotoimisto STT.

Kommentit ovat kuin pieniä mielipidekirjoituksia. Joskus niissä tulee julki aihetta valaisevaa lisätietoa, joskus ne ovat turhaa lätinää. Toisinaan kommentin kirjoittaja on selvästi ymmärtänyt lukemansa väärin tai jättänyt jutun lukematta. Aika moni kommentoi kieli poskessa.

Välillä lukijat kysyvät, miksi heidän verkkokommenttiaan ei ole julkaistu. Lyhyt vinkki: jos noudattaa yleisiä hyviä käytöstapoja, on ihan hyvät mahdollisuudet saada mielipiteensä julki.

Hyvää sananvapauden päivää!

Kirjoittaja on Kouvolan Sanomien vastaava päätoimittaja.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset