Pääkirjoitus: Helsinki sai maistaa omaa lääkettään

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean pääpaikka päätettiin heinäkuussa vuosien jahkailun jälkeen sijoittaa Kuopion sijasta Helsinkiin. Kun Helsinki syyskuussa päätti hakea EU:n lääkeviraston EMA:n päämajaksi, sai Keskisuomalainen-lehti aihetta irvailuun. Lehti ilmoitti pääkirjoituksessa kannattavansa viraston sijoittamista Keski-Eurooppaan, koska Helsinki on syrjäinen paikka, josta matkustaminen Euroopan keskuskaupunkeihin veisi paljon aikaa ja jonne viraston työntekijät eivät halua muuttaa – siis samanlaisia perusteita, joilla Fimean hajasijoitus torjuttiin.

Keskisuomalaisen ”toive” toteutui ja Helsinki hävisi kisan. Se putosi ensimmäisellä äänestyskierroksella saaden vain viisi ääntä, joista niistäkin kolme Suomen omalta ministeriltä. EMA:n uudeksi kotipaikaksi tulee brexitin toteutuessa Lontoon sijasta Amsterdam.

Helsinki sai siis maistaa omaa lääkettään, mutta vahingoniloon ei silti pitäisi olla syytä. Pääkaupungin lisäksi tappio on menetys koko maalle. EMA:ssa on noin 900 työpaikkaa, minkä lisäksi EU-viraston saaminen olisi lisännyt Suomen painoarvoa EU:ssa.

Tappio kertoo karusti sen tosiasian, että Suomen ja Helsingin vetovoimaisuus ei sittenkään ole niin suurta kuin on kuviteltu. Suomi menestyy monenlaisissa äänestyksissä erittäin hyvin, kun verrataan turvallisuutta, ympäristön puhtautta, korruption vähäisyyttä, elintarvikkeiden puhtautta tai yhteiskunnan toimivuutta. Niillä tuntuu kuitenkin olevan vain vähän merkitystä, kun asioista päätetään oikeasti. EMA:n työntekijöistäkin vain kolmasosa olisi ollut valmis muuttamaan Helsinkiin, jos virasto olisi sinne mennyt.

Markku Kumpunen
markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet