Pääkirjoitus: Alkoholin etämyynnin salliminen jäisi Ruotsin kokemusten perusteella vain pienen piirin harrastukseksi

Kun eduskunta vajaa vuosi sitten päätti sallia 5,5-prosenttisten alkoholijuomien vähittäismyynnin elintarvikeliikkeissä, jäi kysymys alkoholin etämyynnistä epäselväksi. Asiaan saatiin maanantaina yksi painava tulkinta, kun EU:n komissio otti kantaa sosiaali- ja terveysministeriön etämyyntiä koskevaan lakiluonnokseen. Komission mukaan alkoholin etämyynnin maahantuontikielto rikkoo tavaroiden vapaata liikkuvuutta vastaan unionin alueella.

Komission lausunto on hankala Suomelle. Jos etämyynti vapautetaan, se nakertaa lisää Alkon vähittäismyyntimonopolia. Suomi on perustellut monopolia kansanterveydellisillä syillä, mutta komissio päätti asettaa kaupan vapauden kansanterveyden edelle. Sen mielestä kansanterveydestä voidaan huolehtia muutenkin.

Kyse on myös rahasta. Etämyynti leikkaisi valtion verotuloja, mutta jättäisi alkoholista aiheutuvat haitat ennalleen. Tosin merkitys niin haitoissa kuin veromenetyksissäkin olisi pieni, sillä etämyynnistä tuskin tulisi suuri kilpailija Alkolle. Ruotsissa sen osuus myynnistä on ollut noin prosentin verran. Suomessakin se voi jäädä varsin pienen piirin harrastukseksi.

Itse asiassa kokemukset vahvan oluen ja lonkeron tuomisesta ruokakauppoihin puoltaisivat rajoitusten höllentämistä. Pelättyä alkoholin kulutuksen ryöpsähdystä ei ole tapahtunut, vaan juominen on edelleen vähentynyt. Perinteinen yhteys tarjonnan lisääntymisen ja kulutuksen lisääntymisen väliltä on katkennut.

Komission tulkinta jakaa myös hallitusta. Kokoomuksessa ja sinisissä on ollut pyrkimystä lisätä vapauksia, mutta keskustassa halutaan pitää tiukasti kiinni nykytilanteesta.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Luetuimmat