Pääkirjoitus: Ensin kaksoisraide, sitten valtatie 15

Hallitus julkisti tiistaina esityksensä lisätalousarviosta, joka lupaa hyvää Kouvolan seudulle. Kouvolan ja Kotkan—Haminan välisen junaradan kehittämiseen esitetään jo täksi vuodeksi kolme miljoonaa euroa. Kaikkiaan rataosuuden parantamiseen luvataan 98 miljoonaa euroa.

Investointi piristää varmasti kymenlaaksolaista taloutta. Kouvolan ja Kotkan välille saadaan liikennöintiä nopeuttava kaksoisraide, ja osuudella voidaan kuljettaa entistä raskaampia lasteja. Kun Kouvolasta etelään voidaan kuljettaa tavaraa entistä nopeammin ja enemmän, tehokkuus kasvaa.

Haminan—Kotkan satamalle tämä tarkoittaa entistä parempaa kilpailukykyä, mikä lisää tavaraliikennettä myös Kouvolassa. Tämä heijastuu tietysti myös täkäläiseen yritystoimintaan.

Toivottavasti parempi ratayhteys tarkoittaa myös parempaa henkilöliikennöintiä Kouvolan ja Kotkan välisellä rataosuudella. Kaupunkien välillä on paljon työmatka- ja opiskeluliikennettä.

Henkilöliikenne junissa kasvanee muutenkin. Kouvolassa kuristetut terveyspalvelut ohjaavat potilaita ja heidän omaisiaan yhä useammin Kymenlaakson keskussairaalaan Kotkaan. On muistettava sekin, että Rinteen hallitus on viestittänyt vahvasti joukkoliikenteen puolesta. On ympäristöystävällisempää liikkua junalla kuin yksin omalla autolla.

Junaliikenne perustuu kuitenkin aikatauluihin. Kouvolalaisten kansanedustajien mukaan valtatie 15:n parantaminen lähitulevaisuudessa saa eduskunnan käytäväpuheissa kannatusta yli puoluerajojen.

Sairaskuljetusten lisääntyessä valtatie 15:llä on kaikkien kymenlaaksolaisten etu, että pääsuoni Kouvolasta Kotkaan saadaan nopeasti turvalliseen liikennöintikuntoon.