Pääkirjoitus: Valtatie 15:n rahoituksen kanssa ei saa enää viivytellä — Kouvolalaisille tie on turvallisuuskysymys sekä liikenne- että potilasturvallisuuden takia

Kouvolan ja Kotkan välinen valtatie 15 on saatava turvallisemmaksi ja liikenne sillä sujuvammaksi. Kouvolan Sanomat kertoi maanantaina, miten ambulanssikuljetukset Kouvolasta Kotkaan ovat lisääntyneet huomattavasti sen jälkeen, kun erikoissairaanhoidon päivystys keskitettiin Kotkaan.

Ambulanssikuljetuksia on vuosittain noin 2 000 enemmän kuin aiemmin. Osa niistä on suunniteltuja siirtokuljetuksia Pohjois-Kymen sairaalasta keskussairaalaan, osa hälytysajoja. Ambulanssien lisäksi potilaita kulkee Kouvolasta Kotkaan takseilla ja omilla autoilla.

Valtatie 15 on hankala ambulansseille ja muille tienkäyttäjille, sillä se on suunniteltu nykykäyttöä paljon pienemmille liikennemäärille. Arkisin tiellä liikkuu 6 500—10 200 ajoneuvoa vuorokaudessa, ja liikennemäärien ennustetaan kasvavan entisestään lähivuosina. Tiellä kulkee paljon raskasta liikennettä, eikä sillä ole juurikaan turvallisia ohituspaikkoja. Tiellä sattuu myös paljon hirvikolareita.

Valtatie 15:n parantamissuunnitelma on viimeistä silausta vaille valmis. Toteutuessaan suunnitelma toisi tielle muun muassa ohituskaistoja. Vain rahat puuttuvat. Valtatie 15:n perusparannus pitäisikin pikaisesti saada Antti Rinteen (sd.) hallituksen investointiohjelmaan. Kouvolalaisille tie on turvallisuuskysymys sekä liikenne- että potilasturvallisuuden takia.

Kouvolan ja Kotkan kaupungit, kuntayhtymä Kymsote ja Kymenlaakson liitto lähettivät äskettäin hallitukselle kannanoton valtatien rahoituksen puolesta. Siinä vaadittiin, että valtatie 15:n uudistamiseen tulisi myöntää rahaa heti, kun uusi tiesuunnitelma on lainvoimainen.

Kannanotossa toivottiin rahoitusta myös Kotkassa sijaitsevaan Paimenportin eritasoliittymään. Risteys on toki reitti myös keskussairaalaan, mutta kouvolalaisten kannalta itse valtatien kunnostus on ensisijainen tavoite.