Säästäminen putosi muodista

Suomalaiset ovat siirtyneet vapaaehtoisesta säästämisestä pakkosäästämiseen. Ennen pankkitiliä kartutettiin ensin ja kulutettiin vasta sitten. Nyt järjestys on päinvastainen. Kun ei ole taloudellista puskuria, ostoksia tehdään kulutusluotoilla. Niiden määrä on kasvanut vuodessa 14 prosenttia.

Kaikilla ei talouskontrolli riitä suitsimaan ostointoa. Maksuhäiriöitä on liki 400 000 suomalaisella ja merkintöjä kaikkiaan melkein miljoona. Puolessa vuodessa maksuhäiriöiden määrä on ryöpsähtänyt sadallatuhannella. Se on enemmän kuin viiteen edellisvuoteen.

Pikavippien korkokaton jatkeeksi positiivinen luottorekisteri.

Tilanne on ristiriitainen. Huonot taloustavat ovat aiheuttaneet jotain hyvääkin. Velkavetoinen kulutus on pitänyt maan talouden rattaat liikkeessä.

Kun kilpailukyvyn parantamiseen vedoten palkankorotukset on kurottu minimiin, ovat kansalaiset hankkineet palveluita ja tavaroita velaksi. Suomen Pankin mukaan tämä selittää osaltaan maan talouden viime vuosien orastavaa kasvua.

Koska maksuhäiriöitä kertyy eniten niille, joilla talouspulmia on jo entuudestaan, on ongelmaan puututtava. Helpoimmin se käy kotitalouksien lainamääriä, laina-aikoja ja korkoja sääntelemällä. Lisärajoitukset eivät kuitenkaan ole kaikille poliitikoille mieluisia.Työllisyyden kohenemista ja palkkojen nousua odotellessa on ylivelkaantumista torjuttava muulla tavoin.

Eduskunnan varapuhemies Arto Satonen (kok.) ehdotti kuluneella viikolla pikavippien korkokaton jatkeeksi positiivista luottorekisteriä. Se auttaisi luotonmyöntäjiä ennakoimaan riskiään ja rajoittamaan tarvittaessa luotonantoa. Uudistus olisi hyvä toteuttaa ennen kuin korot taas nousevat.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.