Pääkirjoitus: Kouvolan poliitikkojen palkkiokorotus voisi olla helpompi hyväksyä, jos se tulisi voimaan vasta ensi vaalikaudella

Kouvolan poliittisten päättäjien palkkiot jakavat mielipiteitä. Valmisteilla olevassa uudessa hallintosäännössä esitetään kokouspalkkioihin parinkymmenen euron korotusta. Sen saisivat muun muassa valtuuston, hallituksen ja lautakuntien jäsenet.

Lisäksi kaupunginvaltuuston ja -hallituksen puheenjohtajat voisivat halutessaan hoitaa tehtäväänsä osa-aikaisena. 50 prosentin työajasta saisi 3 400 euron kuukausipalkkion.

Hallintosääntöä käsiteltiin kaupunginhallituksessa jo kertaalleen, mutta se palautettiin uuteen valmisteluun ja ryhmien tutkittavaksi. Ensi maanantaina asiaan palataan.

Kovin paljon muutoksia ei uuden kierroksen aikana ole tullut. Päätöksenteosta voi veikata vaikeata, sillä asia tuntuu jakavan mielipiteitä paitsi puolueiden välillä, myös niiden sisällä. Esimerkiksi vihreiden valtuustoryhmä ilmoitti, ettei ole löytänyt hallintosäännöstä yhteistä linjaa. Vihreät antaa valtuutetuilleen vapaat kädet.

Varsinkin rivipäättäjille ehdotettu korotus tuntuu kohtuulliselta. Palkkiot ovat pysyneet samoina kymmenisen vuotta. Valtuuston ja hallituksen puheenjohtajien osa-aikaisuus on isompi, periaatteellinen päätös.

Päätöksentekoa voisi helpottaa, jos palkkioiden korotukset ja johtajiston mahdollinen osa-aikaisuus tulisivat voimaan vasta seuraavalla vaalikaudella. Näin valtuutetut eivät päättäisi omista palkkioistaan. Nyt asia tuntuu henkilöityvän, mikä vaikeuttaa asian viileää harkintaa.

Kannattaa muistaa, että hallintosääntö sisältää myös muita uudistuksia, jotka uhkaavat lykkääntyä, jos uudistus kaatuu palkkioihin.

Luetuimmat