Pääkirjoitus: Ylinopeustapaukset ennätykseen - Poliisin mukaan ajotavat ovat siistiytyneet

Poliisin automaattisen nopeusvalvonnan huomautukset, rike- ja päiväsakot ovat neljässä vuodessa lähes kaksinkertaistuneet. Viime vuonna niitä kirjattiin kaikkiaan 608 565 kappaletta, kun vielä vuonna 2014 niiden yhteismäärä oli 333 546. Viime vuoden ylinopeuksissa erikoista on se, että vain noin puolet niistä johti rike- tai päiväsakkoon. Huomautuksia lievistä ylinopeuksista lähetettiin kaikkiaan noin 300 000, mikä tuntuu paljolta ja erikoiselta, kun poliisi toisaalta jättää oikeita omaisuusrikoksia tutkimatta.

Mittaushistorian suurin ylinopeuksien määrä selittyy valvonnan tehostumisella. Kameratolppien määrä on kaksinkertaistunut muutamassa vuodessa. Myös puuttumiskynnyksen alentuminen ja liikennemäärän kasvu ovat lisänneet käryjä.

Poliisissa lukuja tulkitaan niin, että ajotavat ovat siistiytyneet. Tämä perustuu siihen, että suhteessa ajokilometreihin ylinopeutta ajavien määrä on laskenut. Laskennallisesti näin on, mutta liikenteessä ei pelata suhteellisuuksilla. Kyllä sekin jotakin ajotavoista kertoo, että kun valvontaa lisätään, niin tapaukset kaksinkertaistuvat. Uusia kameroita on tilattu 150 lisää. Kuinkahan moni silloin jää kiinni, jos ajotavat näin siistiytyvät?

Noihin 608 565:een kameravälähdykseen pitää lisätä vielä poliisin perinteisessä liikennevalvonnassa havaitsemat tapaukset, josta nostavat kokonaisluvun 799 000:een. Toki on muistettava, että vain pari prosenttia ylinopeuksista on ollut niin törkeitä, että seuraamuksena on ollut päiväsakkoa.

Nopeusvalvontakameroita on perusteltu sillä, että ne hillitsevät kaasujalkaa. Aika moneen niillä ei ole ollut vaikutusta.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi