Maakuntavero korostaisi itsehallintoa

Maakunnan verotusoikeus jakaa kymenlaaksolaisia valtuutettuja. Kunnallisalan kehittämissäätiö kysyi valtuutetuilta, miten maakuntien tehtävät tulisi rahoittaa 2020-luvulla. Kymenlaaksolaisista vastaajista 41 prosenttia kannattaa valtion budjettirahoitusta, 22 maakuntaveroa ja 33 prosenttia on sekamallin kannalla.

Kouvolassa maakuntaverolle löytyy kannatusta. Esimerkiksi kaupunginvaltuuston ja maakuntavaltuuston puheenjohtaja Jouko Leppänen (kok.) on sitä mieltä, että vero tulisi ottaa käyttöön heti maakuntauudistuksen alusta jo vuonna 2020. Tämä tuskin toteutuu — niin kuin Leppänen itsekin toteaa.

Sote- ja maakuntauudistuksen rahoitus on vielä auki. Eduskunnan pitäisi päättää uudistuksiin liittyvistä lakipaketeista ensi vuoden keväällä. Todennäköistä on, että ainakin ensi vaiheessa maakuntien tehtäviä rahoitetaan valtion tulo- ja menoarviosta.

Valtion rahoitus ei kuitenkaan saa olla ainoa vaihtoehto, vaan maakuntaveromallia tulee kehittää sen rinnalla. Verotusoikeus korostaisi maakuntien itsehallintoa ja antaisi niille aitoa päätösvaltaa. Maakunnat vastaavat jatkossa muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista. On luontevaa, että palveluiden järjestäjällä on osansa myös rahoituksessa. Parhaimmassa tapauksessa tämä edistäisi vastuullista taloudenpitoa.

Maakuntaveroa valmisteltaessa ei saa luoda järjestelmää, jossa kansalaisten kokonaisveroaste nousee. Lisäksi tulee ottaa huomioon, että maakuntien talouskehityksessä on isoja eroja. Jonkinlaista järjestelmää siis tarvitaan tasaamaan maakuntien eroja — aivan kuten kuntien eroja tasataan nyt. Rahat on jaettava oikeudenmukaisesti myös maakunnan sisällä.

Petri Karjalainen

Petri Karjalainen

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.