Pääkirjoitus: Säästölistan karsiminen ei ollut yllätys – Veronkorotus on nyt Kouvolassa aiempaa todennäköisempi

Kouvolan kaupunginhallitus teki maanantaina päätöksiä, jotka linjaavat kaupungin taloutta pitkään. Hallitus hyväksyi talousarviokehyksen neljäksi lähivuodeksi eli vuosille 2021–2024.

Suunnitelma lähivuosien taloudenpidosta ei mennyt läpi sellaisenaan, sillä kehykseen esitettyjä säästöjä raksittiin yli noin seitsemän miljoonan euron edestä. Rahaa käytetään siis vuosittain keskimäärin 1,75 miljoonaa euroa enemmän kuin alun perin esitettiin.

Esimerkiksi Pilkanmaan tai Kaipiaisten koulua ei lakkauteta ensi vuonna, Kuusankosken uimahallia ei suljeta ja yksityisteiden ylläpitoon riittääkin enemmän rahaa. Nämä ovat tietenkin paikallisesti hyviä uutisia, mutta tuovat samalla tummia pilviä kaupungin kokonaistalouden ylle.

Säästösuunnitelmat menevät vielä lautakuntiin ja lopullisesti niistä päättää valtuusto vuoden lopulla. Budjettikehys ohjaa kuitenkin toimintaa merkittävästi, ja sen taustalla on poliittisten ryhmien sopimus. Valtuustoryhmien selkeä enemmistö on nyt päätettyjen menolisäysten takana, joten ne menevät läpi myös valtuustossa.

Säästölistan karsiminen – siis menojen lisääminen – ei ollut yllätys. Kuntavaalit ovat runsaan puolen vuoden päässä, liian lähellä koko ikävän säästölistan toteuttamiseen.

Jostain rahat on kuitenkin kaivettava. Ensi vuonna voitaneen luottaa valtion väliaikaiseen tukeen, mutta sen jälkeen edessä on aiempaa todennäköisemmin kuntaveron korotus. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helminen (sd.) ilmoitti jo maanantaina, että SDP:lle sopii kuntaveron korotus vuoden 2022 alusta. Esillä on ollut 0,75 prosenttiyksikön kiristäminen, mikä tarkoittaisi kuntaveron nousua 22 prosenttiin.

Nykylaskelmien valossa 0,75 prosenttiyksikön korotus riittäisi. Kouvolan taloudessa on kuitenkin monia epävarmuustekijöitä. Nyt tehdyn seitsemän miljoonan menolisäyksen lisäksi ainakin Kymsotelle joudutaan maksamaan lisämiljoonia.