Pääkirjoitus: Vatuloinnilla Kouvolan kaupungin talousongelmat vain pahenevat

Kouvolassa on pakko tehdä rajuja leikkauksia, jos kaupungin talous aiotaan kääntää miinukselta plussalle. Lisäksi kaupunginjohtaja Marita Toikka esittää kuntaveroprosenttiin 0,5 prosenttiyksikön nostoa 21,25:een.

Nämä olivat tällä viikolla Kouvolassa pidetyn valtuustoseminaarin päälinjaukset.

Kaupungin talous on sukeltanut yhä syvemmälle. Tämän hetken tilanne — tai ainakin keskiviikon tilanne — tämän vuoden osalta on 34 miljoonaa euroa pakkasella.

Kolmen seuraavan vuoden aikana on löydettävä vähintään 18 miljoonan euron säästöt. Ensi vuonna tästä summasta pitäisi niistää 10 miljoonaa.

Pesunkestävimmällekin populistille on toivottavasti viimeistään nyt selvää, että tällaisia summia ei säästetä vain kaupungin hallinnosta. Ei senkään takia, että hallintoa on harattu tähän astikin siihen malliin, että kammasta ovat piikit katkeilleet.

Kouvolan kaupungin talousongelmat ovat peruja kuuden kunnan liitosta. Vanhojen kuntien alueilla on säilynyt paljon sellaisia toimintoja, joita ei normaalissa kuntarakenteessa ole mahdollista eikä järkevää ylläpitää.

On luonnollista, että alueilla saavutetuista eduista ja palveluista halutaan pitää kiinni. Kukaan ei kuitenkaan ole ajamassa säästöjä huvikseen tai pahuuttaan. Nyt on vain pakko.

Toivottavasti niin kuntalaiset kuin päättäjät ymmärtävät viimeistään nyt sen, että vatulointi vuodesta toiseen samojen asioiden parissa pahentaa ongelmaa entisestään.

Nyt on löydettävä tarpeeksi jykevä ratkaisu kaupungin talouden kääntämiseksi. Kun perusta on kunnossa, on helpompi keskittyä kaupungin kehittämiseen.

— Näytti siltä, että me olemme yhteisen ymmärryksen juurella ainakin tänään, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jouko Leppänen (kok.) totesi keskiviikon valtuustoseminaarissa.

Toivottavasti tilanne on sama myös huomenna.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut