Pääkirjoitus: Yksittäisiä ihmisiä ei pidä syyllistää koronatapauksista

Kymenlaaksossa varmistui lauantaina maakunnan ensimmäinen koronavirustapaus. Potilas on eristyksessä kotonaan ja hyväkuntoinen.

Sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä Kymsoten ensitiedotteessa ei kerrottu, millä paikkakunnalla potilas asuu tai edes sitä, onko hän maakunnan pohjois- vai eteläosasta. Myöhemmin infektioylilääkäri Risto Pietikäinen totesi, että Kymsotessa oli päätetty, ettei kotipaikkaa kerrota.

Uutisen tultua julki alkoi nopeasti arvailu siitä, mistä päin potilas on. Tämä on inhimillistä, mutta turhaa. Suomi on koronaviruksen aiheuttaman epidemian partaalla, ja nykyisenlaisessa poikkeustilanteessa täytyy luottaa viranomaisten arvioon. Niukkaan tiedotuslinjaan lienee – ja toivottavasti on – hyvä syy.

Kansalaisten täytyy puolestaan voida luottaa siihen, että viranomaiset tiedottavat niin paljon ja niin nopeasti kuin voivat. Koronavirus herättää pelkoa, ja täsmällisen tiedon jakamisella huolta voidaan ainakin lieventää. On ikävää, jos potilaiden henkilöyttä aletaan arvailla. Vielä ikävämpää on, jos yksittäisiä ihmisiä aletaan syyllistää koronaviruksen saamisesta.

Varmaa lienee se, ettei lauantaina kerrottu ensimmäinen Kymenlaakson koronatapaus jää viimeiseksi. Edessä voi olla nykyistä laajempia toimia viruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Suuret yleisötapahtumat on jo viisaasti peruttu. Seuraavaksi edessä voi olla esimerkiksi koulujen ja päiväkotien sulkemisia.

Jos koulujen sulkemiseen mennään, voitaisiin opettajat ja koulujen muu henkilökunta lomauttaa samalla. On hyvä, että Kouvola ainakin selvittää tämän asian. Kaupunginjohtaja Marita Toikan mukaan lomautuksia mahdollisen koronakaranteenin aikana pohditaan ja linjauksia tehdään maanantaina.

Mahdollisissa lomautuksissa täytyy tietenkin noudattaa lakia. Lomautukset voivat alkaa neljän viikon kuluttua ilmoituksesta. Jos koronavirus laajenee Suomessa epidemiaksi, poikkeusaika jatkuu koko kevään. Tällöin lomautukset – jotka toki ovat pieni seikka mahdollisen epidemian rinnalla – ehdittäisiin toteuttaa niin, etteivät ne haittaisi koulutyötä syksyllä. Kaikkien on syytä toivoa, että syksyllä korona on jo selätetty.