Pääkirjoitus: Saattohoidon nykyistä hyvää tilannetta ei saa heikentää Kouvolassa

Saattohoidon tulevaisuus huolestuttaa Kouvolassa. Tulevaan Ratamokeskukseen ei ole tulossa erillistä saattohoito-osastoa. Palliatiivista hoitoa ja saattohoitoa tarvitsevien potilaiden sijoittelu osastoittain tai potilasaluettain on vielä auki.

Palliatiivisen poliklinikan apulaisylilääkäri Terhi Harjula kritisoi korvamerkittyjen vuodepaikkojen puuttumista. Hänen mukaansa potilaiden hajasijoittelu Ratamokeskuksessa tuhoaisi nykyisen erityistason palliatiivisen hoidon ja saattohoidon Kouvolassa.

Uhkakuvassa näkyy Ratamokeskuksen kutistuminen alkuperäisistä suunnitelmista. Kun käytössä olevat tilat pienenevät, täytyy myös palveluita karsia.

Uhkia oli ilmassa myös vuosi sitten. Silloin saattohoitoa oltiin siirtämässä Marjoniemestä Pohjois-Kymen sairaalaan Poksiin. Lopputulos oli kuitenkin hyvä: Marjoniemeen perustettiin palliatiivisen poliklinikan yhteyteen erillinen saattohoito-osasto Villa Apila. Se aloitti toimintansa vuodenvaihteessa.

Nykyinen järjestely takaa, että potilaat voidaan hoitaa pääosin Kouvolassa. Heillä on tukenaan erityisosaamista hankkinut hoitohenkilökunta. Lisäksi omaiset voivat tavata potilaita rauhallisissa tiloissa. Näistä kriteereistä tulisi pystyä pitämään kiinni myös tulevaisuudessa.

Kymenlaaksoon aiotaan perustaa palliatiivinen keskus, joka sijoittuu Carean toimitusjohtajan Annikki Niirasen mukaan keskussairaalaan Kotkaan. Kouvolaan on luvassa keskuksen toinen toimipiste. Kouvolan-toimipisteen tilojen tulee olla asianmukaiset ja palveluiden kattavat — oli se Ratamokeskuksessa tai muualla. Saattohoidon nykytilanne ei saa muuttua heikompaan suuntaan.