Pääkirjoitus: Kuusankosken Lauttarantaan tarvitaan nopeasti sijaistyövoimaa

Kuusankoskella Lauttarannan ikääntyneiden kotiutusyksikössä toteutui viime viikonloppuna se kaikkein pahin: asiakkaina olleista kolme menehtyi koronavirukseen.

Koronavirus on tarttunut yksikössä jo 34:ään, yli 20 asiakkaaseen ja yli 10 hoitajaan. Yhä töissä oleva henkilöstö on ihailtavasti venynyt ja tehnyt ylimääräisiä, raskaita vuoroja.

Sijaisten saaminen sairastuneiden ja altistuneiden tilalle on osoittautunut hankalaksi. Tämä ei ole yllättävää, koska virustartunta voi luonnollisesti pelottaa. Siitä huolimatta Kymsoten pitää saada sairastuneiden ja yhä terveiden hoitajiksi riittävä määrä henkilökuntaa.

Pelko on raskasta asiakkaillekin, joista moni on hoitajan avun varassa. Yksin eristyksiin joutuminen voi jo kokemuksena olla monelle ikääntyneelle pelottava.

Tiistaina tuli julki kaksi tutkimusta HUSin henkilökunnan koronavirustartunnoista ensimmäisen aallon aikana. Niiden mukaan tartuntoja löytyi koronavuodeosastoilla työskennelleiltä 9,1 prosentilla ja teho-osastoilta 0,9 prosentilla.

Eron syynä voi tutkijoiden mukaan olla se, että teho-osastolla työskentelevillä on koko työajan täysi suojaus ja he ovat vähemmän yhteydessä muuhun henkilökuntaan kuin vuodeosastoilla. Hoitajat kirjaavat tiedot suojattuna potilaan luona. Vuodeosastoilla potilaan seurantatiedot kirjataan yleensä kansliassa, missä on muutakin henkilökuntaa.

Eniten tartuntoja löytyi osastoilta, joissa ei ollut koronapotilaita, mutta joiden työntekijät olivat kokoontuneet töiden jälkeen yhteen.

Tutkimus osoitti, että koronapotilaita hoitavien korkean tason hengityssuojaimet ja muu suojavarustus estivät tartuntoja, samoin turvaväleistä huolehtiminen ja tapaamisten välttäminen töissä sekä vapaa-ajalla.

Potilailta henkilökunnalle siirtyneitä koronatartuntoja havaittiin vähän. Suurin riski olivat henkilökunnan väliset kontaktit niin töissä kuin vapaalla.

Tutkimustulos kannattaa lukea huolella Kymsotessa ja ottaa kaikki mahdollinen opiksi, suojavarusteista lähikontaktien välttelyyn.

Luetuimmat