Pääkirjoitus: Korjausvelka on häilyvä termi

Kouvolalla on kiinteistöjen korjausvelkaa satoja miljoonia euroja. Kaupungin uusi toimitilajohtaja Juha Jormanainen arvioi keskiviikon Kouvolan Sanomissa summaksi 250—300 miljoonaa euroa.

Korjausvelasta enintään kolmasosa, eli 100 miljoonaa euroa, on kasaantunut Kouvolan kouluihin.

Kaupungin koulujen kohdalla onkin jouduttu pohtimaan viime aikoina sitä, onko kannattavampaa rakentaa kokonaan uusi koulu kuin korjata vanha. Yhä useammin vastaus näyttäisi olevan se, että uusi koulu on peruskorjausta halvempi ja ennen kaikkea viisaampi ratkaisu.

Kiinteistöt ovat aina kunkin aikakautensa luomuksia. Esimerkiksi koulujen tarpeet muuttuvat vuosien kuluessa. 50 vuotta sitten rakennettu koulu voi olla auttamattomasti vanhentunut nykypäivän tarpeita ajatellen.

Toimitilajohtaja Jormanainen arvio korjausvelasta ei luonnollisestikaan tarkoita sitä, että kaupunki käyttää kiinteistöjen korjauksiin vähintään 250 miljoonaa euroa. Kun osa kiinteistöistä myydään ja puretaan, samalla korjausvelan määrä pienenee.

Vanhan kiinteistön korjaaminen voi pahimmillaan olla vain ongelmien siirtämistä muutamalla vuodella eteenpäin.

Usein puhutaan myös liikenneväylien korjausvelasta. Kouvolan katupäällikön Erkki Immosen mukaan korjausvelalle on mahdoton antaa täsmällistä hintalappua. Hän sanoo, että korjausvelan määrä riippuu pitkälti siitä, mille tasolle esimerkiksi tie halutaan korjata. Kympin tie maksaa merkittävästi enemmän kuin seiskan tie.

Tulevina vuosina Kouvolassa purettaneen useita kaupungin kiinteistöjä. Kaikille turhiksi käyneille rakennuksille ei löydy ostajaa.

Luetuimmat

Kommentoidut