Pääkirjoitus: Kouvolan kaupunginhallitus teki vaikean mutta linjakkaan päätöksen erä- ja luontokulttuurimuseosta – Tiukassa taloustilanteessa kaikkeen ei voi lähteä mukaan

Kouvolan kaupunginhallitus päätti maanantaina, että kaupunki ei aio hakea erä- ja luontokulttuurimuseota Kouvolaan. Vesa Vainion (kd.) tekemä ja Jari Käen (ps.) kannattama muutosesitys voitti äänin 11–2 kaupunginjohtaja Marita Toikan ehdotuksen, jossa Kouvola olisi osallistunut kisaan museon sijaintipaikasta.

Museo olisi voinut olla Kouvolalle vetonaula ja maamerkki, mutta kustannukset painoivat päätöksessä. Rakentaminen olisi maksanut Kouvolalle arvioiden mukaan 10–17,5 miljoonaa euroa. Vainio perusteli muutosesitystään sillä, että Kouvolan kaupungin vastuulle jäisivät myös käyttökustannukset. Ne olisivat arvioiden mukaan pääsylippu- ja muiden tulojen vähentämisen jälkeen noin 1,2 miljoonaa euroa. Arvion pohjana on käytetty sitä, että museossa kävisi vuosittain 100 000 asiakasta.

Museon hakuun osallistuu kymmeniä kaupunkeja. Kilpailuun osallistumisesta olisi ollut vielä pitkä matka siihen, että kuokka olisi isketty maahan Kouvolassa. Kaupunginhallitus päätti, ettei kannata lähteä edes kisaamaan.

Kun erä- ja luontokulttuurimuseon kaltainen valtakunnallinen vetonaula tulee tarjolle, se herättää innostusta. Olisi kiistatta hienoa, jos Repovedellä tai Kouvolan keskustassa seisoisi valtakunnallisesti arvostettu museo.

Kouvolassa on valtavia metsäalueita, Repoveden kansallispuiston erämaata ja Kymijoen historiallisia maisemia. Kaupunki on tehnyt hyvää työtä laittaessaan kuntoon ja rakentaessaan luontopolkuja. Lisäksi Kouvolassa on paljon metsästyksen harrastajia, virkistysmatkailuyrittäjiä ja pitkä perinne eräalan messuista.

Tässä tapauksessa tylsä ratkaisu voi kuitenkin olla paras.

Kouvola on viime vuosina pyrkinyt leikkaamaan kuluja lähes kaikesta. Kun kaupunki on säästökuurilla, uusiin hankkeisiin täytyy osallistua suunnitellusti ja harkitusti. Silloin ei voi haikailla kaikkia herkkuja karkkikaupan hyllyltä.