Pääkirjoitus: Elinkautiset tuomiot ovat pidentyneet ilman uusia kiristyksiäkin

Rangaistusten koventamisesityksillä aiemminkin profiloitunut oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) lyö lisää pökköä pesään. Hän kertoo Lännen median lehdissä aloittaneensa valmistelun, jonka tarkoituksena on kiristää elinkautiseen tuomitun vangin vapauttamisperusteita. Nimestään huolimatta elinkautinen tuomio ei Suomessa tarkoita elämänmittaista vankeutta, vaan vanki voi anoa vapauttamista istuttuaan siitä 12 vuotta.

Häkkänen haluaa vahvistaa vaarallisuusarvion merkitystä elinkautisvangin vapauttamisharkinnassa. Lisäksi hän pohtisi vapautusharkinnan alarajan korottamista tapauksissa, joissa henkilö on tehnyt useita murhia. Nykyisin murhien määrällä ei ole vaikutusta asiaan. Kolmantena asiana Häkkänen ottaa esiin todelliseen elinkautiseen – ilman vapautusmahdollisuutta – tuomitsemisen vakavimmissa tapauksissa, kuten terrorismirikoksissa.

Vaalien edellä jämäkkä linja puhuttelee osaa äänestäjistä. Häkkäsen esitykset käyvät myös yksiin rangaistusten koventamista vaativan ilmapiirin kanssa. Joihinkin erikoistapauksiin kiristykset saattavat sopia, mutta muuten ne poikkeavat suomalaisesta perinteestä. Suomessa ei ole uskottu ja tutkimuksissakin on todettu, ettei tuomioiden koventaminen vähennä rikollisuutta. Jos näin olisi, niin kuolemantuomioiden Yhdysvalloissa ei olisi rikollisuutta lainkaan. Ikuinen täysihoito myös tulee yhteiskunnalle kalliiksi.

Suomessa on noin 200 elinkautisvankia. Määrä on lisääntynyt, koska yhä harvempi on todettu alentuneesti syyntakeiseksi. Samalla toteutuneet vankeusajat ovat pidentyneet noin 15 vuoteen. Linja on siis koventunut ilman uusia kiristyksiäkin.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Luetuimmat

Uusimmat uutiset