Pääkirjoitus: Vanhempien huolen ymmärtää, ja siksi koululaisten poissaolopyynnöt pitääkin hyväksyä – Osalle paluu kouluun on hyvä asia

Perusopetuksen oppilaat palaavat torstaina pariksi viikoksi oikeaan kouluun – ainakin valtaosa heistä. Loppuviikon tietojen perusteella Kouvolassa reilut 1 100 oppilasta on jäämässä kotiin. Määrä vastaa noin 15:tä prosenttia Kouvolan koululaisista.

Poissaolijoista runsaat 300 kuuluu riskiryhmään, 800:lla taas on muu syy poissaoloon. Määrät saattavat kasvaa, sillä 1 600 huoltajaa ei vielä ollut vastannut kyselyyn.

Kouvolan kasvatus- ja opetusjohtajan Veikko Niemen mukaan kukin koulu tekee rehtorin johdolla oman suunnitelman, miten lähiopetus, välitunnit ja ruokailu järjestetään. Kun lisäksi vielä täytyy suunnitella koulukyydit, on kyseessä iso ja paljon työtä vaativa operaatio.

Opetuksen takia paluuta ei tarvitsisi tehdä. Etäopetus on sujunut pääosin hyvin, ja arvosanat on jo pitkälti mietitty. Syyt kouluun paluuseen liittyvät enemmänkin yhteiskunnan avaamiseen asteittain. Poikkeusoloja ei voi jatkaa loputtomiin.

Monelle lapselle lyhyt opetusjakso voi olla tärkeä sosiaalisten suhteiden ja rutiinien takia. Ysiluokkalaiset ovat viimeistä kertaa koolla samalla porukalla. Ekaluokkalaisille puolestaan koulun aloitus voi olla syksyllä helpompaa, kun keväällä on vielä hetki ainakin normaalia muistuttavaa opetusta. Muuten tauko venyisi puoleen vuoteen.

Suurin huoli etäaikana on ollut niistä lapsista, joihin ei ole saatu lainkaan yhteyttä tai joiden kotioloissa on ongelmia. Tällaisten koululaisten tilanteen selvittämiseen paluu on hyvä ratkaisu – jos he kouluun tulevat.

Moni kouvolalainen vanhempi on kritisoinut lähiopetukseen palaamista. Vanhempien huolen ymmärtää. Tämän takia onkin hyvä, että moni rehtori ennakoi myöntävänsä lapsille lomia ja poissaololupia, jos niitä pyydetään.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset