Pääkirjoitus: Jouko Leppäsen talousehdotukset veivät keskustelua osin väärille urille — Ongelmat ovat käyttötaloudessa

Kouvolan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jouko Leppänen (kok.) teki viikonloppuna radikaaleja talousehdotuksia. Hän vaati Facebook-päivityksessään ja Kouvolan Sanomiin lähettämässään mielipidekirjoituksessa, että kaupungin menohanat pitää sulkea.

”Kaikki investoinnit jäihin” ja ”kaikki hankinnat kaupunginhallitukseen ja jos se ei auta, sitten valtuuston syyniin”, Leppänen kirjoitti.

Leppänen on oikeassa siinä, että Kouvolan taloudesta pitää olla huolissaan ja pitää myös etsiä keinoja, joilla talous saadaan kuntoon. Viime vuonna alijäämää kertyi 26 miljoonaa euroa. Leppäsen ulostulo vei kuitenkin keskustelua osin väärille urille. Kaikkia hankintoja ei voi viedä ylimpiin päättäviin elimiin. Jos niin tehtäisiin, kaupungin toiminta halvaantuisi täysin.

Investointeja tulee nykytilanteessa harkita erittäin tarkasti, mutta niiden täydellinen jäädyttäminen ei ole järkevää. Tämän Leppänen totesi myös itse myöhemmissä kommenteissaan.

Kouvolan ongelmissa on kyse hyvin pitkälti käyttötaloudesta. Säännöllisiä menoja on liikaa — rahaa kuluu enemmän kuin sitä on käytettävissä. Asiaa voi yksinkertaistaen verrata kotitalouden tilanteeseen. Jos perheen kuukausittaiset menot ylittävät käteen jäävät ansiot, käyttötalous ei ole kunnossa. Tällöin täytyy käydä läpi, mihin rahat menevät, ja miettiä mistä voidaan säästää. Ja silti voi olla välttämätöntä investoida vaikkapa uuteen autoon, jos esimerkiksi työssäkäynti sitä vaatii.

Samalla tavalla Kouvolan pitää perata säännöllisten kulujen lähteet. Onko esimerkiksi tarpeen ylläpitää kaikkia nykyisiä uimahalleja? Tai pitääkö Kouvolassa olla nykyinen määrä lukioita? Liikuntapaikkoja ja lukioverkkoa on jo selvitetty, ja pian olisi aika tehdä päätöksiä.

Vastaavia palveluverkkoselvityksiä on Kouvolan historian aikana tehty useita. Yleensä ikävät, mutta talouden kannalta välttämättömät päätökset ovat jääneet tekemättä.