Pääkirjoitus: Keskusta päätti Antti Rinteen kujanjuoksun

Suomalaisen median odotus keskustan eduskuntaryhmän kokoushuoneen edessä sai dramaattisen huipennuksen maanantaina iltapäivällä. Puheenjohtaja Katri Kulmuni kertoi ensin vähän kierrellen mutta lopulta selkeästi – pääministeri Antti Rinne (sd.) ei nauti keskustan luottamusta. Kulmuni vei asian vielä puoluehallitukseen, joka ”toivoi SDP:n tekevän tarvittavat johtopäätökset hallituksen toimintakyvyn palauttamiseksi”. Alkuillan karu ilmoitus päätti pääministeri Rinteen Postin työtaistelussa alkaneen kujanjuoksun.
Keskustan ryhmäkokous kesti eduskunnassa kaksi ja puoli tuntia. Kokouksessa ei äänestetty. Yksimielinen linjaus eduskunnassa ja puoluehallituksessa sorvatut julkilausumat kertovat, että epäluottamus Rinteeseen on keskustan leirissä yksimielistä.
Keskustan kova linjaus ei yllätä. Joku saattaa nähdä asiassa kopion kesäkuulta 2003, jolloin SDP:n eduskuntaryhmä ilmoitti, että hallitusyhteistyö keskustan kanssa voi jatkua mutta ei pääministeri Anneli Jäätteenmäen johdolla. Luottamuspulan aiheutti se, että Jäätteenmäki oli sepittänyt eduskunnalle muunneltua totuutta niin kutsutussa Irak-gatessa.
Rinnettä syytetään nyt samasta asiasta. Onko hänkin puhunut eduskunnalle muunneltua totuutta? Rinteen päätös uhrata omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero kääntyi viikonlopun aikana selvästi Rinnettä vastaan. Sosiaalisessa mediassa temppua pidettiin epätoivoisena yrityksenä pelastaa oma asema. Eipä pelastunut.
Keskustan linjauksen jälkeen pallo siirtyi demareille, jotka pitivät omaa kokoustaan myöhään maanantai-iltana. Tässä kokouksessa selvinnee, jatkaako hallitus nykyisellä pohjalla vai hajoaako se. Hapuileva Rinne ei ole missään vaiheessa saanut omiltaankaan varauksetonta tukea. Keskustan peliliike saattaa olla osalle demareista kuin ennenaikainen joululahja. Hallituskumppani pisti pääministerin syrjään, mutta eipä tuo kovasti harmita.

Uusimmat uutiset