Pääkirjoitus: Tulot poikki, mutta menot juoksevat

Koronavirus on ajanut Suomessa yli 1 700 työnantajaa ja 150 000 työntekijää yt-neuvottelujen kurimukseen. Numerot ovat TE-toimistojen kirjaamia tietoja, jotka kerrottiin julkisuuteen tiistaina.

Nyt numerot ovat jo auttamatta vanhentuneet. Yt-neuvotteluista ja tulevista lomautuksista kertovat yhä useammat suomalaiset yritykset.

Kaiken lisäksi luvut eivät kerro koko totuutta, sillä alle 20 työntekijän yritysten ei tarvitse ilmoittaa pohtimistaan lomautuksista TE-toimistoille.

Kaakkois-Suomen TE-keskuksen keräämien tietojen mukaan jo 25 kouvolalaisyritystä on ilmoittanut lomautuksista. Kaakossa oli helmikuun lopussa reilut 1 300 lomautettua. Nyt lomautusilmoituksia on tehty yli 8 200 työntekijästä.

Suomalaiset yritykset, yrittäjät ja työntekijät tarvitsevat tällä hetkellä kaiken mahdollisen avun.

Moni yrittäjä on joutunut koronavirustilanteen takia kohtuuttoman vaikeaan paikkaan. Yrityksen ovet on pahimmillaan ollut pakko sulkea joko määräysten tai romahtaneen kysynnän takia. Tästä huolimatta kulut juoksevat kaiken aikaa.

Yksi keino auttaa ahdinkoa on vuokranantajien vastaantulo. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan varsinkin isot vuokranantajat ovat kuitenkin olleet nihkeitä alentamaan vuokria tai pohtimaan uusiksi maksuaikatauluja.

Suomen Vuokranantajien yhteiskuntasuhdejohtaja Tuomas Viljamaa pohtii yhdistyksen kotisivuilla, että joustojen ja ratkaisujen etsiminen mahdollisuuksien mukaan on kaikkien osapuolten etu.

Hän kuitenkin jatkaa, että myös yksityisten vuokranantajien joustonvara vaihtelee merkittävästi.

Selvää on, että minkäänlaiset joustot eivät lopulta riitä. Ne auttavat vain pääsemään pahimman yli.