Pääkirjoitus: Susi on aiheuttanut hämmennystä Kouvolassa, viranomaisten roolien on oltava selvät

Kouvolassa noin viikon verran liikuskellut susi on herättänyt huolta ja hämmennystä alueen asukkaissa. Ensimmäinen havainto sudesta tehtiin 19. helmikuuta Ummeljoella. Aluksi asiantuntijat arvioivat, että eläin on Kouvolassa läpikulkumatkalla. Nyt on käynyt selväksi, että näin ei ole. Sudesta on tehty havaintoja lähes päivittäin. Iitin Lyöttilässä viime viikonloppuna kadonneen koiran epäillään joutuneen suden tappamaksi.

Havainnoissa huolestuttavaa on ollut se, että eläin ei ole ihmisiä kohdatessaan vaikuttanut pelokkaalta vaan pikemmin uteliaalta. Suomen Metsästäjäinliiton Kymen piirin toiminnanjohtaja Erkki Pentinniemi arvioi, ettei tällainen varomattomuus ole sudelle tyypillistä. Susi kuuluu Suomen luontoon, mutta ihminen ja susi eivät hyvin mahdu samalle lenkkipolulle.

Tiistaina poliisi antoi sudesta karkotusmääräyksen. Karkotusmääräys on voimassa vuorokauden. Jos sudesta sen jälkeen tehdään uusia havaintoja, karkotusmääräys voidaan uusia.

Susipelkoa tai -vihaa ei ole syytä lietsoa. Kouvolassa liikkunut eläin ei ole käyttäytynyt ihmisiä kohtaan uhkaavasti. Poliisin ratkaisu on kuitenkin ymmärrettävä. Se myös selkeytti tilannetta.

Ihan kaikille ei ole tuntunut olevan selvää, kenellä on vastuu suden liikkeisiin reagoinnista. Poliisi puuttuu peliin, kun susi aiheuttaa ihmiselle välitöntä vaaraa. Voidaan kysyä, missä menee välittömän vaaran raja.

Susia ei ole usein nähty Kouvolassa asutuksen lähellä. Yleinen suuntaus kuitenkin on se, että luonto tulee lähemmäs ihmistä. Suurriista liikkuu asutuksen lähellä helpon ruuan perässä, ja pedot seuraavat riistaeläimiä. Tulevia tilanteita varten viranomaisten päätöksenteko- ja tiedotusvastuut on syytä tehdä entistä selkeämmiksi.

aapo.mentula@kouvolansanomat.fi