Pääkirjoitus: Rakentaja pärjää erikoistumalla

Suomen talous on kääntynyt kasvuun, mutta Kymenlaakson rakentajia se ei paljon lämmitä. Kaakkois-Suomen Rakennusliiton 3 500 jäsenestä lähes 700 oli maaliskuussa työttömänä. Työttömien osuus on 19,7 prosenttia.

Tilanne on kaikkein karuin Kouvolassa. Lemminkäinen rakentaa kerrostaloa Halkotorille, mutta muuten suuria asuintalourakoita ei ole käynnissä.

Suomi jakaantuu tällä hetkellä rakentamisessa kolmeen toisistaan poikkeavaan alueeseen. Vasara laulaa eniten pääkaupunkiseudulla. Tilanne on hyvä myös Tampereen, Turun ja Oulun seuduilla. Muualla on heikompaa.

Kouvolassa rakentajien ja rakennusyritysten on joko täytynyt laajentaa toimialuettaan tai erikoistua esimerkiksi korjausrakentamiseen.

Rakennusyhtiö Jatke tavoittelee tänä vuonna lähes 300 miljoonan euron liikevaihtoa, mutta siitä vain noin 2 prosenttia tulee Kymenlaaksosta. Sen sijaan pienillä yhden, kahden hengen yrityksillä riittää remonttikeikkaa Kouvolassa. Väestöennusteiden valossa vanhojen talojen kunnostusta tulee riittämään myös tulevaisuudessa.

Suuret yksittäiset hankkeet voivat piristää alan paikallista tilannetta hetkellisesti. Kymenlaakson keskussairaalassa Kotkassa meneillään oleva laajennus työllistää 55 rakentajaa.

Pidemmällä aikavälillä hankkeiden täytyy käynnistää suurempi muutos. Kouvolaan on saatava vetovoimaa ja näkyvyyttä, jotta muuttoliike kääntyy voitolliseksi.
Muun muassa Matkakeskus-hanke, Kullasvaaran logistiikkaterminaali ja Kymi Ring voivat poikia lisää urakoita, kun varsinainen rakennustyö on tehty. Siihen asti rakentajien on matkustettava työn perässä tai löydettävä tulot pienemmistä puroista.

Kommentoidut