Pääkirjoitus: Satokaudesta kannattaa ottaa hyöty irti

Marjojen satokausi alkaa olla parhaimmillaan. Mustikkasatoa ennakoitiin alkukesästä keskinkertaiseksi, mutta mustikkaa Suomen metsissä riittää tavanomaisenakin vuonna. Sato on osoittautunut hyväksi niin Etelä- kuin Pohjois-Suomessakin.

Moni on kesämenojen puutteessa innostunut poimimaan mustikkaa, jopa urakalla myyntiin asti. Torien, myyntikojujen ja kauppojen lisäksi marjakauppaa tehdään sosiaalisen median eri ryhmissä. Markkinahinta näyttää asettuneen hyvin samalle tasolle kautta Etelä-Suomen. Mustikoiden poimiminen on voinut tarjota pienen lisätulon esimerkiksi ahkeralle nuorelle.

Luonnossa liikkuminen on nostanut suosiotaan. Poikkeustilan aikana moni kaupungissa viihtyväkin on innostunut liikkumaan lähiluonnossa. Suosituissa retkikohteissa on ollut kävijöitä jopa ruuhkaksi asti.

Sama näkyy nyt marjametsässä. Kun useammat suomalaiset lomailevat kotimaassa, kesäohjelma on keskittynyt enemmän perusasioiden äärelle.

Marjojen poimiminen onkin järkevä harrastus – ja joillekin liiketoimintaa. Luonnossa liikkumisella on tutkitusti stressiä lieventävä vaikutus ja palkinnoksi saa myös terveellisiä raaka-aineita talven varalle.

Suomalaiset ovat aina osanneet arvostaa mustikkaa. Viime vuosina esimerkiksi Aasiassa mustikka on noussut suoranaiseksi hittituotteeksi ruokakauppojen terveysruokahyllyillä. Mustikan syömiseen on yhdistetty muun muassa pienentynyt sydän- ja verisuonitautien riski. Tätä terveysruokaa saa omista metsistämme ilmaiseksi, jokamiehen oikeuksia kunnioittaen ja noudattaen.

Luonnonvarakeskus lupailee hyvää syksyä niille, joilta marjastus sujuu. Puolukan kukinta on nimittäin ollut tavanomaista runsaampaa. Luvassa lienee runsaita marjaämpärillisiä koko syksylle.

Luetuimmat