Pääkirjoitus: Korona määrää suomalaisen arjen uudelleen

Hallituksen maanantai-iltapäivän päätökset kertovat siitä, että Suomessa siirryttiin viimeistään nyt koronan määrittämään aikakauteen. Viruksen leviämisen hidastaminen on nyt päälinja, jonka ympärille arki Suomessa rakennetaan vähintään seuraaviksi viikoiksi, kenties kuukausiksikin.

Hallitus päätti sulkea koulut keskiviikosta alkaen. Linjaus oli odotettu ja toivottukin. Viikonlopulla kunnat linjasivat kouluasioita itsenäisesti. Lopputuloksena oli sekava tilanne, jossa käytännöt vaihtelivat epätasa-arvoisesti.

Hallitus valmistelee myös valmiuslain käyttöönottamista pikaisella aikataululla. Valmiuslailla hallitus voi tarvittaessa rajoittaa kansalaisten perusoikeuksia. Esimerkistä käyvät valmistelut, jotka tähtäävät valtakunnanrajojen sulkemiseen.

Useat eurooppalaiset valtiot olivat päättäneet sulkea koulujaan ja rajojaan jo aikaisemmin. Suomi tulee taudin levinneisyyden ja siksi myös ennaltaehkäisevien toimenpiteiden osalta jälkijunassa Etelä- ja Keski-Euroopan maihin nähden.

Hallitus kertoi myös yritysten toimintaedellytyksiä parantavista tukitoimistaan. Koronaan ei ole vielä löydetty lääkettä, mutta koronan aiheuttamaan talouden ahdinkoon auttavat eurot. Ruotsissa hallitus päätti peräti 300 miljardin kruunun eli noin 28 miljardin euron tukipaketista. Suomen hallituksen viiden miljardin euron tukipaketti kalpenee Ruotsille, mutta tuollakin rahalla koronan aiheuttamia vaurioita voidaan lieventää.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) johtama hallitus teki maanantaina poikkeuksellisia linjauksia, jotka muuttavat elämää Suomessa voimakkaasti. Poikkeusoloissa moni suomalainen havahtunee siihen, että suomalainen arki on laadukasta, turvallista ja terveellistä. Siksi tarvitaan instituutioiden ja yksilöiden toimia, jotta tuo hyvä arki palaa mahdollisimman pikaisesti.