Vaalit näkyvät eduskunnan keväässä – Myös EU:n elpymispaketti, korona ja sote-uudistus pysyvät otsikoissa

Eduskunta palasi tällä viikolla töihin koronapandemian jatkumisen vuoksi edelleen poikkeusoloissa.

Siitä huolimatta eduskunnan kevätistuntokaudella suuressa salissa riittää ääntä.

Korona puhuttaa edelleen. Muuntoviruksen ja ohjeiden noudattamiseen väsyneiden ihmisten vuoksi pandemia on pitkittynyt. Rokotteiden viivästyminen on antanut oppositiolle aseita hyökätä, vaikka syy ei varsinaisesti hallituksessa olekaan.

Vielä viime vuonna opposition arsenaali oli piilossa, sillä hallitukselle annettiin vakavassa tilanteessa työrauha.

Koronatilanteen oletetaan parantuvan kesään mennessä, ja siksi oppositio käynee hallituksen kimppuun ainakin kahdella linjalla. EU:n laaja elpymisrahasto miljardien eurojen vastuineen on kuin syöttö lapaan perussuomalaisille. Odotettavissa on repivää keskustelua.

Kokoomuksella on paikkansa, kun sote-uudistus tulee eduskuntaan. Karsittu sote-uudistus hyvinvointialueineen ei käy. Kokoomus korostaa yksityisten palveluntuottajien asemaa. Samalla se vastustaa pakettiin mahdollisesti leivottavaa maakuntaveroa.

Kunnallisvaalit värittävät kansanedustajien puheita. Tuore Ylen kuntavaaligallup kertoo perussuomalaisten noususta edellisiin kuntavaaleihin verrattuna. Se sähköisti heti tunnelmia.

Vaalit voivat heilutella hallitusta. Jos keskustan kannatus jää gallup-ennusteen mukaan alhaiseksi, hallituksesta lähtö nousee ainakin näennäiseksi vaihtoehdoksi.

Toiveet maakuntiin pohjautuvan sote-uudistuksen saamisesta vihdoin läpi pitävät puolueen aloillaan. Ministerivaihdoksia keskustassa silti odotellaan.

Oppositiossakin kunnallisvaaleilla voi olla henkilövaikutuksia. Petteri Orpon tilanne on vaikea, jos Ylen tuore gallup pitää kutinsa.

Vaalien jälkeen hallituksen puoliväliriihessä odotetaan päätöksiä seuraavista työllisyystoimista. Ne luovat paineita hallituksen sisällä, ja oppositio heittää varmasti lisää löylyä kiukaalle.